FIRST ENTRY
Tuesday, January 10, 2012


Ok, I know this is so random.

So kenapa blogging? There is no concrete reason. Tapi rasanya blog ni lebih kurang macam ruang atau tempat untuk tulis apa-apa dengan lebih bebas. Apa-apa tu maksudnya semualah. Pandangan tentang itu, atau tentang ini. Tak kisah. Tentang kerja yang tak akan habis, tentang pengalaman yang mendewasakan, apa sahaja yang terlintas. Yang terasa nak tulis. Yang terasa nak lepaskan.

Tapi mungkin more on my travel experience. The fact that there are so many great cities that I have never seen, is there any way for me to feed my travel bug? Kadang-kadang, ataupun senang cerita, selalunya time and MONEY are against me. Hmmm. Apapun, Alhamdulillah, I’ve been to few places and always grateful to be home.


And mungkin juga nak cerita tentang benda baru yang I am looking forward to explore; cooking. Umur dah semakin banyak. My mom kata, tak pandai masak nanti kesian hubby. Erk. Dah ada hubby ke problemnya?

So sebab konon-kononnya kesian hubby itulah, at the age of 26 this year, I nak belajar masak dengan gigih. Kita boleh mula yang simple dulu, then baru start dengan kari, asam pedas, gulai kawah semua. Haha. Entahlah. Tapi recently, I memang suka tengok blog-blog makanan masak sendiri ni. And macam mana they serve the food. Rupa itu penting bak kata org. Rasa? Kalau sedap khabar-khabarkan, kalau tak sedap , faham-faham sendiri sudah. Kalau I masak tak sedap, I prefer orang datang senyap-senyap and bagitahu. Contoh; Fida, ni kurang garam, ni manis sangat, ni tak sedap. So that I can improve. Jangan cakap depan-depan orang tak sedap. Malu. Haha.

Hmm, last but not least,

A warm hello from me; Fida Jacob...

Labels:



2:49 PM | 6 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS