SPICY THAI BEEF SALAD (YAM NUA) & BUBUR PULUT HITAM
Sunday, March 4, 2012


So this is my first attempt yea. I rasa kan, everything tastes better on Sunday. Haha. You ada masa banyak nak alter the food kalau misal kata kurang garam ke kurang gula ke, ataupun nak cari bahan-bahan untuk decoration ke, masa tu banyak sebab tengah cuti kan. And lepastu kalau termakan lebih, boleh terus pergi exercise ke jogging apa yang patut.

I am on diet actually. Cubaan untuk mendapatkan figura sechantek Cik Ta kita ( Rozita Che Wan) amat susah rasanya. Sobs. Itu mak dara yang sudah beranak berapa orang, I pun tak sempat nak keep track. But I really love her body. Oleh kerana tengah diet, maka menu yang I cari untuk try pun, menu-menu yang healthy sahaja. Haha. Healthy tak healthy sangat la, I taram je. Janji kenyang.

Jadinya hari ni jom try masakan Siam. I suka masakan Siam. Sedap. My favorite.

Spicy Thai Beef Salad (Yam Nua)


Org Siam panggil Yam Nua. Orang putih panggil spicy Thai beef salad. Org melayu panggil, kerabu daging ala siam ke? Haha. Sorry I hentam je. And rupa benda alah atas ni memang bersepah sikit, haha tapi mohon rasa dulu.

Bahan-bahan


500 gram daging
1 biji tomato - buang biji then hiris
5 biji bawang merah - hiris halus
1 batang serai - hiris halus
6 biji cili padi (ikut tahap kepedasan sendiri) - hiris
2 tangkai daun ketumbar - hiris halus
2 helai daun limau purut - hiris halus
3 biji limau kasturi - 2 biji untuk ambil juicenya, satu lagi untuk hiasan
Sos ikan - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Garam - secukup rasa

Cara-cara


1) Rebus daging dengan garam secukup rasa. Then, toskan daging yang direbus tadi. Hiris nipis.
2) Masukkan semua bahan-bahan tadi dan gaul sebati.
3) Done :).
Simple sangat. Delicious mixture of sweet and sour. I rasa yang buatkan dia lain dari yang lain, sebab ada sos ikan tu. My brothers makan bertambah. Hehe. And I just dapat makan satu hiris je daging. Erkk. Best rupanya kalau masak then orang makan dengan berselera.

Ni ada lagi recipe lain yang I buat when I was on medical leave (MC) last Thursday. Kisahnya lepas balik clinic jumpa doctor ambil MC, terus teringin nak makan bubur pulut hitam. Sudah. Kat mana pulak nak cari pagi-pagi ni. Called my mom, and tanya recipe dia. Google tu memang dah google. Tapi I just nak tahu her way of cooking.

So, lepas dah puas google, tengok blog itu blog ini, finally I rasa nak modify sikit kasi chantek rupanya and konon-konon macam makan kat kedai presentation dia. Hehe.

Bubur pulut hitam with vanilla ice cream and strawberry


Bahan-bahan


2 cawan pulut hitam
2 senduk gula - maybe secukup rasa lah, ikut suka
2 cawan santan pekat - atau boleh guna kotak punya. Tapi I guna yang perah sendiri tu
2 scoop vanilla ice cream
Sweetened whipped light cream
Strawberries

Cara-cara


1) Masak pulut hitam sampai likat and kembang secukupnya
2) Then masukkan santan dan gaul. Either nak masukkan santan sekali dengan pulut hitam tadi, or boleh juga masak asing santan tu and serve together dengan pulut hitam. Tapi, my mom kata masak sekali je lah senang.
3) Letak 2 scoop vanilla ice cream, then whipped cream sikit then strawberries. Ni more untuk hiasan je lah, tapi sedap makan dengan strawberry. Kalau tak jumpa strawberry, boleh ganti cherry. Ikut mana yang senang.
4) Done :)
Sesuai untuk minum petang sambil tengok TV fikir masa depan. Haha. Good night peeps. Esok kerja. And macam biasa, Monday blues. Oh lupa, credit to blog Lady of Leisure jugak untuk recipe kat atas ni.

Labels:



9:00 PM | 4 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

Hi everyone! My weakness is pretty things and kindness. Knowledge is of high importance. I believe that everyone has the potential to become the best they can be and that beauty comes within. This is a spot where I'll share with you some of my adventures + my inner thoughts! Oh and don't forget to follow me on instagram! : @fidajacob

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


ARIZONA


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

MALAYSIA
SINGAPORE
INDONESIA
THAILAND
VIETNAM
MYANMAR
CAMBODIA
PHILIPPINE
SOUTH KOREA
CHINA
JAPAN
INDIA
AUSTRALIA
UNITED ARAB EMIRATES
SAUDI ARABIA
TURKEY
SWITZERLAND
AUSTRIA
SPAIN
FRANCE
SCOTLAND
ENGLAND
NORTHERN IRELAND
IRELAND
HOLLAND
BELGIUM
ITALY
GERMANY
PORTUGAL
LUXEMBOURG
POLAND
MONACO
GREECE
BOSNIA & HERZEGOVINA
CROATIA
HUNGARY
CZECH REPUBLIC
NORWAY
DENMARK
AMERICA

Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

FIRST ENTRY


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS