KOREA - INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (DAY 1)
Sunday, March 18, 2012


Where will my itchy travel feet take me next? Europe. I can hardly believe it's already March? The holiday season for me is approaching quickly. Yeay. Did I mention I’m going to Europe? Hehe Ok, after Europe... who knows? I've given up trying to figure it out because things almost never quite go the way you plan them. Hmmm.

Contohnya, I’ve been to Korea, once. Oh no, twice sebenarnya. And I will be there again, next year. Hmm.. Haih, sebenarnya I betul-betul nak pergi tempat lain. Tapi itulah. Tak tahu nak cakap apa. Kenapa and kenapa and kenapa Korea ada dalam my travel list again and again. So, hopefully, cukup-cukuplah tu. Please Fida, please.

My first trip dulu dengan travel agent, Apple Holiday. Semua tempat wajib pergi, dia dah bawa pergi. So kali ni, my first ever konon-konon nak backpacking, but akhirnya I bawak 2 trolley bags ekeke. Memang kalau boleh semua benda nak angkut. Sob sob.

Macam biasa kalau travel, I akan bawa makanan-makanan yang senang nak telan. Korean food memang tak pernahnya jadi my favorite. Tak boleh telan lagi adalah. Siap pening-pening kepala macam mual, loya semua tu. Entahlah. Memang tak boleh masuk. Huhu. Rasa dia semacam. Tapi my friends makan sedap je. Haha. So itu memang problem diri sendiri. I ingat dulu masa my first trip, lepas je makan kat satu restaurant ni, dalam bus, I dah rasa nak muntah dah. Time tu mulalah menggelabah cari minyak angin. Lepas pada tu, memang tak berani try, sebab rasa mual tu memang memeningkan sangat. Tak tahan.


So, ni stock for 8 days. Hehe. Ada instant noodle in cup, Pringles, Oreo, sambal udang, mushroom soup, kari ayam kekeke. And yang lain-lain banyak chocolate je. Sebab memang kalau pergi mana-mana, chocolate memang kena ada dalam bag. Senang kalau lapar, ngap je. I think ni semua ajaran my mom. Haha. Dia yang suruh beli chocs banyak-banyak. Oh lupa, my mom pun bekalkan serunding daging and sambal ikan bilis. Tips taknak bagi melekit ke apa sambal ikan bilis tu, pack kan dia dalam plastic kecil. Maksudnya, kalau nak makan, just usik and buka satu plastic je. And terus boleh buang. Sebab pack dalam kuantiti yang terus makan, terus buang macamtu. Again, thanks to my mom.

Since I ingat mula-mula nak backpack, so I beli luggage 10kg je. Haha. Macammana boleh 10kg? Sharing is caring katanya. We bought luggage yang 25kg tu. My friend ambil 15kg, and I 10kg. Gila. Macam nak pengsan rasanya packing. Susah. Mana nak sumbat barang (winter coats, scarf, muffler, food, etc) nak bagi dia ngam-ngam 10kg? My mom kata, I ni nak travel tapi kedeks. Hahaha. Apa-apa je lah. 3,4 kali bukak tutup bag and timbang, and buang balik barang, and timbang, and masuk lagi barang. Hahaha. Tapi, memang ngam-ngam 10kg. Bag yang nak masuk cabin yang I betul-betul concern. My hand luggage, I mcm tak kisah kalau lebih 7kg pun. Sebab selalunya lepas je. Hehehe. Tapi jangan lupa berdoa banyak-banyak biar lepas. Hehe. Tapi so far, memang lepas je.


Ni gambar kat Incheon Airport. Gambar kabur sebab memang guna handphone je konon-konon nak bagitahu family, I dah safely arrived. =D. Bayangkan total bag yang I pegang ada 4 semuanya. I don’t mind kalau ada orang yang tunggu kat airport, then 4 bags memang takde problem pun. Tapi since ni semua backpacking style yang akan naik public transport (bus, train), 4 bags ni memang agak menyusahkan. So in total, 2 trolley bags, 1 my handbag, 1 lagi my camera bag, hehe. Memang sarat sangat. And boots tu I memang pakai from rumah. Hahaha. Kerlast sangat kat LCCT siap dah pakai boots. Sebab tak muat dah nak sumbat. So I taram je, pakai je lah. Pedulikan apa orang kata. Hehe.

6 FEBRUARY 2012

So, kat LCCT, memang Alhamdulillah, smooth je process nya. Sebab dah buat web check in siap-siap. I tapau large fries nak makan dlm flight nanti. Sambil makan fries, sambil layan movie yang I save siap-siap dalam my netbook. Korean movie, BLIND. Ambil mood cite Korea sambil asah kemahiran berbahasa Korea gitu. Memang dah lama sangat-sangat I tak layan Korean movies or drama. A year maybe? Ke lebih? Tak ingat dah. Layan sampai nasi lemak Pak Nassir yang dah awal-awal pre book tu sampai. Lepas makan, layan lagi, sampai battery habis. Haha. Tu lah, kalau nak pergi mana-mana prepare charge siap2 semua benda. Ni tidak, sebab last minute, battery netbook memang lupa nak charge.

Lepastu I tgk orang kiri kanan dah ke bulan, tidur dengan sedapnya. I terkulat-kulat sendiri. Susah nak tidur sebab maybe excited. Selalunya kalau flight return back home, I memang tidur nyenyak tak sedar apa. Hehe. Kalau flight pergi ni, memang susah sangat nak lelap. So, I bangun pergi jalan-jalan kat belakang. Lupa nak cakap, trip kali ni memang rombongan Cik Kiah ye. Semuanya total yang pergi 9 orang. So I cari kawan-kawan yang lain, nak berborak. Sebab my friend kat sebelah dah selamat tidur.

Sedikit info tentang Korea;


Perjalanan ke Incheon, Korea from LCCT ambil masa 6 jam +/-
Masa korea, awal sejam dari Malaysia. Contoh, Malaysia pukul 8.00 malam. Korea pukul 9.00 malam. I just tukar my Blackberry to Korean time. Jam tangan biarkan Malaysian time. Tapi agak susah ye tak tukar dua-dua, confuse. Sebab tak ingat yang mana satu I tukar to local time kadang-kadang tu. Hehe
Currency kalau nak senang, contoh harga barang 10,000KRW, I kira (10 x 3 = RM30). Semua benda darabkan 3 je. Walaupun masa tukar duit, rate yang I dapat RM2.75 for 1,000KRW
So since haritu depart from KL around 1435 (Malaysia time), sampai Incheon airport 2155 (Korea time). Sampai-sampai I sepatutnya kena call Incheon Airport Guesthouse sebab ada free airport transfer. Tapi, my handphone I memang tak roaming. Hehe. Senang takmau orang kacau. So nak dijadikan cerita, semua 9 orang tu tak roaming. Dah sudah. Kena cari public phone ke? Masalahnya, pandai ke nak guna? Kena pakai card bagai. Haha. Haih. Dan Alhamdulillah jugak, sepanjang kat Korea, orang-orang yang kami jumpa memang tersangatlah baik and sangat-sangat membantu.

Ahjushi (uncle) ni awal-awal nampak kami keluar dah suruh ambil taxi dengan dia, tapi I just geleng kepala sebab memang taknak taxi since dah dapat free airport transfer from Incheon Airport Guesthouse. Lepastu, dia nampak kami pergi tempat phone and dia offer his cellphone. I geleng lagi, sebab takut kena naik taxi dengan dia pulak. Haha.

And he said, “no taxi, OK”. And sambil tunjuk his cellphone suruh guna. Terus I keluarkan phone number, asked him to dial for me.

Sedikit info tentang Incheon Airport Guesthouse;


Website : http://www.ghincheon.com/e_index.htm
Perlukan credit card number untuk secure booking
Pick-up point is across the street from exit 8 on the 3rd floor/departure floor
Room rate +/- 20,000 KRW per pax. Depends on jenis bilik yang you request.
Then, lepas dah confirm pick-up point, kami pergi sana, memang van dah ada tunggu. Cepatnya? Memang cepat sangat. Rasanya guesthouse tu dengan airport dalam 5 minutes je kot. So, kenapa tidur Incheon, tak straight pergi Seoul? Sebab we all nak pergi Full House the next day, dekat area Incheon tu jugak. So nak save time, tidur je satu malam kat Incheon area.

Sampai-sampai Incheon Airport Guesthouse, serious rasa macam dejavu. Ok, I’ve seen this before. Macam dalam drama. Tapi I tak ingat cerita apa. Haha. Peminat drama tegar katanya. Fikir punya fikir, memang macam drama Will It Snow For Christmas. Can spot the difference?


Gambar atas tu I gigih capture from DVD “Will It Snow For Christmas”. Gambar bawahnya pulak from my own camera. Sama sangat ok. Terus rasa mcm heroin dalam cerita tu masa tidur kat sini. Haha. BTW, hero dalam cite ni memang handsome. ;p




Ni gambar dalam bilik. We requested 2 family rooms yang boleh accommodate 4 orang and 5 orang. So ini my room. Sorry my friend dah letak barang-barang dia atas katil sebelum sempat nak snap-snap. So agak bersepah sikit.

So far so good. Bilik dia lengkap semua benda dengan dapur etc. Kalau rajin nak masak, silakan. Sebab I tak rajin, malam tu, makan maggi ayam campur sikit sambal ikan bilis my mom. Oh, feels at home.

Lepas makan semua, around 1am midnight, semua orang dah selamat tidur, I sorang-sorang lagi memang perangai susah nak tidur tempat baru, bukak netbook, sambung layan Korean movie yang tak habis tengok dalam flight tadi. Wonderful heartwarming story. So sad. I tak tahu pukul berapa I layan mimpi, sebab after dah habis tengok movie, I can’t sleep right after. So duk golek-golek atas katil pukul berapa tidur pun tak tahu sedar-sedar my friends kejut suruh mandi je. Hehe. Ni salah satu sebab I always need company bila travel. I really.. can’t sleep alone.

So, end of Day 1. Nanti sambung Day 2 pulak. Last but not least, since I tidur tempat shooting location, this is my fav song or maybe bukan lagu pun, lebih kepada music je from “Will It Snow For Christmas”..

Labels: , ,



12:40 AM | 17 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

MIHUN SUP UTARA & TRIFLE
SPICY THAI BEEF SALAD (YAM NUA) & BUBUR PULUT HITA...
FIRST ENTRY


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS