PARIS (DAY 1 & DAY 2) – PART 2
Sunday, July 1, 2012


I just feel so damn busy recently :(. Work has been a massive time sink. My busy period will not end until after August. And it starts in June, every year! Period. Now, I am trying to get better control of my crazy work life, because, well, at some point, I don’t want to be working 12+ hours everyday. Hari ni sepatutnya kena datang office, tapi pergi melencong tempat lain. I just need my body and mind to be restored kot.


So tadi, I went to RATU SPA STUDIO, located at Bukit Raja, Klang. Suka datang sini, sebab dekat dengan rumah. Balik boleh terus tidur. Tu yang tak jadi pergi office tu, sebab badan rasa ringan je. Selesa sangat. Haha. Best berendam dalam jacuzzi after scrub, eye treatment and aromatherapy full body massage. Nanti nak try milk beauty bath pulak. Hmm, semua kau nak try kan.

Ok now let’s go to Paree! Jom!




27 APRIL 2012 (Cont'd)




Click HERE for previous entry.

With our bags safely in our hotel room and no longer on our backs, we decided to head to the city. And it was around 12.00pm kot masa tu. Dalam itinerary, things to do today is to join 3.5 hours free walking tour and it starts at 1.00pm. So kat dalam metro (subway), my friends tanya kita nak stop kat metro station mana. And I was like OMG, kat metro station mana ya nak stop. I have everything listed down actually. Contohnya macam kalau nak pergi Eiffel Tower, apa closest metro station yang kena stop. Sebab semua benda tu memang boleh tanya uncle Google from internet kan. Hehe. Tapi, untuk yang nak join free walking tour ni, I totally forgot where the meeting point is! Boleh tak camtu. Itulah dia. Nak dijadikan cerita kan. Tapi I tak bagitahu my friends yang I lupa meeting point. Hehehe.

So I told them, jom pergi Notre Dame. Situ meeting point. Hahaha. Yakin sangat kau kan. Sebabnya I ingat first tempat yang dia akan cover dalam walking tour tu adalah Notre Dame! So might probably situ la meeting point dia kot.

NOTRE DAME : The closest metro station is St. Michel Notre Dame


Nak sampai ke Notre Dame ni, bukan turun-turun je metro terus sampai. Haha. It is a mere couple of blocks away. Bertabahla. I think kalau kat Korea semua subway dia dekat-dekat. Turun je subway, jumpa la tempat yang kita nak pergi provided that if you guna exit yang betul. Yang ni memang kena menapak agak jauh! Tapi view dia cantik. Buildings semua cantik-cantik and gothic! Paris for me has some wonderful churches and cathedrals, many of them hundreds of years old and they are worth visiting. Regardless of your religious beliefs and practices, you will enjoy touring these bastions of Paris life.

So from St. Michel Metro Station tadi tu, mula la balik ringankan mulut and tanya direction, bonjour, excuse moi excuse moi. Serious itu je la yang tahu, lepas excuse moi, terus cakap English katanya! Hahaha. Most of the locals, they all layankan je walaupun cakap English. Ada yang cakap macam ayam dengan itik, ada yang macam ayam dengan ayam. Tak kesahla, janji tak sesat. Sebab we must be there before 1.00pm.



Masa tengah berjalan nak pergi Notre Dame ni, I noticed punya la ramai orang beratur kat building ni. It can’t be seen from the picture above, sebab they all beratur on the left side of the building. So sebab I ni jenis yang perasaan ingin tahu tu membuak-buak, jadinya I asked orang yang beratur ramai-ramai ni. What’s inside? Hahaha. Ada art exhibition rupanya dalam tu.

But then, Paris is full of art galleries and museum. To some, the thought of spending days exploring the masterpieces and history of these places is very appealing, but to others, the whole concept is overrated and downright boring. So should we join the crowd and queue? Haha no, thank you. Kejar masa ni. Tapi sempat jugak bergambar kat sini, walaupun kau tak tahu ni building apa kan. Lupa pulak nak tengok apa nama building ni.



I ambik gambar kat sini sebab tengok orang belakang baju hitam tu ambik gambar dulu. Haha. Dalam kalut-kalut cari jalan kat Notre Dame tu sempat je kan. Time ni dah tinggal lagi 30 minutes je. Terus berlari-lari dah lepastu.

So on the way to Notre Dame, again there are so many things to see. Ada Seine River. But then ni nanti cerita sebab Seine River ni the guide explain everything masa walking tour.



It was hazy. Thank God tak hujan je. I did check weather forecast, katanya hujan je memanjang. Kalau pergi mana-mana time snow, check weather forecast sebab nak snowfall kan. Kali ni taknak hujan la kalau boleh. Walaupun sebenarnya, kalau kat Malaysia ni asyik nak hujan je sebab nak sejuk kan! Haha. Hujan rahmat kata orang. Hehe.



We arrived at Notre Dame on time before 1.00pm. Punya la banyak free walking tour kat situ tapi mostly they just cover Notre Dame je. Heheh. And again, I forgot, apa nama walking tour yang kena join tu uols. Haih. Pelupa sangat ni. Yang ingat, logo dia je. How. Logo kau boleh ingat, tapi nama lupa. Hahaha. So tunggu punya tunggu punya tunggu sampai la 1.30pm, apa pun tak nampak. And time ni baru I bagitahu my friends, sebenarnya I lupa meeting point. Kekeke. So maybe salah kot tempat kita tunggu ni.

Plan B, tukar itinerary the next day bawak pergi hari ni and we will be joining the walking tour, tomorrow. I have to check again where the meeting point is balik hotel nanti. Free wifi katanya.

So sebab dah jadi macam ni, we decided to just wander around, soaking in some sun and hoping to get ourselves on Paris time. Cantik kan Notre Dame Cathedral ni. It is so freaking famous and historic and most important, it is already been written about a zillion times.

“Notre Dame de Paris (French for Our Lady of Paris), is a Gothic, Roman Catholic cathedral on the eastern half of the Île de la Cité in the fourth arrondissement of Paris, France." Haha, I totally just stole that from Wikipedia.

Orang ramai tengah beratur nak masuk. Kalau ada paris museum pass tu, you can bypass the line. Tapi since we all tak ada, tengok je la kan. Hehe. Nak masuk cathedral main hall, free. Nak naik tower dia, kena bayar rasanya. Masuk tempat-tempat macam ni, I can just go in kalau free je kot. Hehe.

The place is really stunning, and while you're taking in the sort of big-picture, overall ambience of the place, there are a few neat details that are worth checking out. One of my very favorite details of Notre Dame is out on the front facade of the building. Cantik.

When you're in the place out front of Notre Dame ataupun mana-manalah kat semua tourist spot in Paris, beware of this common but relatively harmless scam. Someone, often behind you, will ask you if you speak English. You'll helpfully say, "Why yes!" eager to be of help to someone who's speaking the language that you understand. You'll turn and see a young woman with a sign in English recounting a (fake) sob story and asking for money. These women usually aren't very aggressive (and they usually can't really speak English), but it can be annoying to be put on the spot like that repeatedly and have to say no a few times to get them to go away, repeat every twenty feet or so. I've gotten myself into the habit of just saying "No" whenever I'm in a touristy area and someone asks me if I speak English (this happens a lot at the Eiffel Tower too).









Next around pukul 2.00pm macamtu, perut dah lapaq! Hehe. So jom la jalan-jalan cari makan. Sebelum tu, I bought nutella banana crepe yang ada merata jual kat sekitar Paree. Mostly bangla yang jual crepe ni. Hehe. One of the foods that I was most looking forward to try in Paris was definitely the crepes. I have not known that Nutella and bananas are made for each other. Sedap rupanya combination ni! My favorite street snack. It was cold, makan ni panas-panas sambil jalan and people watching memang best. But then, harus diingat nutella itu sangat la mencomotkan. Haha. Kalau makan sambil jalan, tak kena your scarfs ke apa, memang tak sah. I hate it. Thanks to my friend LELA, yang bagi picture crepe kat bawah ni. Yummylicious!
 




Some of the cakes yang jual kat kedai crepe tadi. Semua ni dekat area Notre Dame. That cake looks tempting! Tapi tak beli pun. Haha. Sebab entah. Haih. Takde duit kot! Ekeke. The strawberry on the short cake. My favorite. If you have a piece of strawberry shortcake, and you like the strawberry on top the best, so you makan strawberry first ke last? Hehe. None of the options matches my choice. I will eat the strawberry along with the cake, hehe. One bite then I’ll get both. Probably this means I will go through hardship along with the happiness. Hahaha ok melalut dah ni!

So, nak lunch kat mana? We decided to go to the Grande Mosquée de Paree (Grand Mosque of Paris) untuk lunch and solat.

 GRAND MOSQUE OF PARIS : The closest metro station is Censier Daubenton

If I still remember correctly, nak pergi Grand Mosque ni tak susah, keluar je metro station, cross the road, then jalan sikit dalam 5 minutes, sampai la akhirnya. Cuma dia agak tersorok sikit. So, just ask around la kot. Along the way, we all nampak flower shop. Cantik. Wangi. I love the flowery smell. Rasa nak beli bawak balik letak dalam pasu kat bilik. And now suddenly I teringat Cameron Highland! Haha. Hmmm. Well, it was spring season when we were there. Memang banyak sangat fresh flowers ada jual. Geram nengoknya!



After 5 minutes of walking, we can finally see the mosque. Tapi kenapa ramai sangat orang? Kisahnya harini semua tempat ramai orang. Tapi dekat masjid ni ramai sangat-sangat! Ok rupanya, it was Friday! Friday prayer ye adik-adik. Hahaha. Padanla ramai. So sementara tunggu lelaki-lelaki di dalam sana tu habis solat, we just sit in front of the mosque. Ada macam garden, a very beautiful garden. Ramai je kaum-kaum hawa stay situ, mungkin tunggu ruang untuk solat. Or maybe tunggu husband kat dalam sana tengah solat :)






So after dah tunggu dalam 30 minutes and tak nampak pun tanda-tanda solat jumaat tu nak habis. Tak tahu la time tu tengah solat or tengah dengar khutbah. Perut pun dah lapar ni. So apa kata kalau pergi makan dulu. Hehehe. Ada lelaki Indonesia tanya;

“Ibu mahu cari makan ya.” And saya bilang, “Iya, di mana ya?” Dia jawab lagi, “Di belakang masjid sana ada, tapi cuma dihidang tea”. Dan saya balas kembali, “ Saya mahu Turkish kebab atau apa-apa sahaja yang kenyang dan halal” Hehehehe. Dan akhirnya terjadi la sesat barat cari restaurant! Lelaki Indonesia itu bilang jalan dikit aja nanti jumpa! Dikit la sangat kan. Macam nak pengsan! Hahaha. Ataupun mungkin sebenarnya dikit aja jalannya tapi saya yang ga jumpa? Hahahah. Ok ni dah kenapa cakap Indonesia pulak? Tsk tsk tsk.





Kalau ditanya kat mana restaurant ni, macam mana nak pergi. Memang I tak ingat! Sebab jalan je, kalau jumpa mana-mana restaurant halal memang terus masuk! Hehehe. Apa nama makanan ni pun tatau. Bukan kebab. Tak ingat apa namanya sebab lapar sangat. Time tu dah almost 3.30pm. Gigih tak baru lunch. Hehe. And I minum Fanta. Haih suka sangat la air Fanta ni. Kat Malaysia tak berapa nak minum sangat air gas. Dah lama sangat tak minum. Tapi haritu, hari-hari duk nak minum air Fanta. Sampaikan my friend kata, “Tu ha air fanta kau, pi beli. Nanti meroyan kalau tak dapat!” Hahaha.

After dah kenyang, we went back to the mosque. Time to solat la pulak sekarang ni kan. And memang dah tak ada orang time tu. I soon feel at ease and safe. The interiors of the mosque are warm and welcoming. There is a central courtyard done in the Arab style and that is just marvelous.



I noticed ramai yang non-muslims datang dekat sini sebab they can just visit the mosque for tea and sweet
treats or indulge in the steam bath. Massage treatment is offered as well.



Masa I first tengok gambar mosque ni kat google site, ingatkan yang biru tu memang air yang macam kat dalam swimming pool tu. Tapi sebenarnya tiles je ni.



The mosque is the oldest in Paris, having been built in the 1920s in memory of the estimated 100,000 Muslims that died fighting for France in the First World War. Visitors can, at their leisure, walk through the peaceful gardens, full of flowers, fountains, and channels of running water. With the only noises being the steady trickle of water droplets and the singing of birds, it is easy to think you are in a different country altogether.

Hmmm, I can still remember the sound of the water droplets. Entahlah tak tahu nak cakap macam mana. For me ketenangan tu memang ada kat sini. Hilang kejap rasa paranoid, rasa takut, rasa uncertain, macam-macam rasa la. The tiled pathways are reminiscent of far-away lands, and everywhere seems to glitter in the sunlight. The architecture is stunning, and intricate detail abounds.

Then lepas dah settle everything, our next stop adalah LA FAYETTE! Hahahaaha. Shopping! Window shopping actually. Gila hari pertama terus nak shopping kan. I need to check something, the price of the handbags. And lepastu baru fikir either nak beli or tak. Haha. Check rega dulu ok. Mahal kalau, memang tak beli la. Sob sob.

 LA FAYETTE : The closest metro station is La Fayette



Vuitton and Longchamp are much cheaper in Paris. Even before the tax refund. I shopping handbags on the next day. Hari ni memang window shopping, cuci mata and fikir whether ada duit ke tak nak beli! Haha. Itu lah yang paling penting. Money money, come to mommy!

Galeries La Fayette is a very large department store. Tak sempat pun nak round semua. Too big! But it does not look like any department store you have ever seen. It looks more like a magic palace. It is, in fact, a palace of fashion.


Here is the ceiling of the main area and the central atrium, showing all the floors rising up around it. Can you imagine shopping there? Hmmm. Syok kan. Its jeweled dome and dazzling arches are so pretty. To wander amongst such lavish surroundings, I feel so happy. Walaupun tak de la shopping pun. Hehe.

Then, after dah puas cuci mata kat La Fayette, we all ingat nak pergi satu lagi Parisian department store, Printemps.

PRINTEMPS : The closest metro station is Havre Caumartin

Keluar je from Havre Caumartin Metro Station, I cakap kat my friend, “Babe, bukan tu tadi La Fayette ke?” And dia pandang building yang I tunjuk tu and replied “ A’ah la, tu bukan la Fayette ke?” Hahahahahhahaha. Tergelak-gelak dah kat situ sebab rasa macam tak tahu nak cakap apa. Sengal ke? Ataupun bengong ke? Hahaha. Sebenarnya, Printemps ni just next to La Fayette! Lagi cepat kalau jalan kaki from La Fayette daripada kau pergi turun naik metro tu. Kekeke. Takpe, first time katanya. Dimaafkan! Hehe.





Nampak tak H&M sebelah Printemps ni. Berlambak sangat H&M kat sana. Sediakan ongkosnya je lah. Jalan-jalan kejap dalam ni, there's no excuse to miss out on your shopping experience! Esok kita shopping ok!

Lepas dah rasa tak tahu nak end our day macam mana untuk first day kat Paree ni, I rasa macam tak Paris la kalau tak pergi Eiffel Tower? Hahaha. Gitu. Time tu around 7.30pm dah. Rasa macam nak pergi sangat-sangat tengok Eiffel dan-dan tu jugak. So kat dalam metro station Havre Caumartin ni tadi, masa tengah tunggu train sampai, then suddenly ada orang kena pickpocket! I perasan lelaki yang kena tu, a Chinese guy, bawak berbondong-bondong paper bags LV and Gucci, and tiba-tiba dia menjerit and lari-lari kejar 2 orang teenage girls. Gila tak? Takut. Terus rasa tak selamat dah. Kesian that guy. Sebab duit dia mesti banyak sangat dalam tu by looking at the paper bags kan. One thing I hate about Paris metro, sebab gelap. Tak best. Semua orang pandang macam they want something from us.

  EIFFEL TOWER : The closest metro station is Champ de Mars Tour Eiffel




Paris is home to several iconic tourist attractions that are known world wide. Possibly the most famous of all would definitely be the Eiffel Tower. A visit to Paris is absolutely not complete without touring the Eiffel Tower, kan?

From the metro station, you have to walk a few minutes untuk sampai Eiffel Tower ni. And sebelum sampai tu, we all singgah dekat satu kedai yang jual souvenirs. And that guy yang kerja situ tanya whether ni first time ke datang sini sebab dia kata I nampak excited. Well of course I am! And lepastu dia tanya lagi whether I have a place to stay ke. And I said, yes. And he said, If you don’t have, I can give you key to stay at my place. Time tu memang tak terfikir apa sangat sebab nak pergi tengok Eiffel Tower tu punya pasal kan.

Dah sampai kat Eiffel Tower tu, I memang menjerit! No matter what you read, what you see, there are truly are some places that just have to be experienced :).

Even if you only walk by and don't have time to go to the top, it is worth the trip, to simply experience the sheer magnitude of the tower and many tourists and locals hanging out in the area. I tak naik Eiffel tu sebab I’m afraid of height. Gayat! Even roller coaster pun tak pernah naik ekeke. If you decide to go to the top, plan la dalam 1 to 2 hours. You will probably need it so you don't have to rush and can enjoy the view, plus if it is crowded it takes time to wait for the elevators, especially on the trip down. Truly an extraordinary experience.

Ada yang cakap Paris overrated. But usually an attraction is overrated for a reason. For every person who finds them unsatisfactory, its quite likely there will be another ten who were completely spellbound. There are overrated tourist attractions in every country, but not taking the time to see them leaves your journey to these cities incomplete.

So do the tourist thing, kiss under the Eiffel Tower, if you have your husband / wife with you! Hahahaha Opps. Merepek dah ni. But still, it is ok to enjoy them, even if they are overrated.



Then after dah puas bergambar dengan Eiffel Tower, we all pun dah super penat dah ni. Tak rehat lagi after touch down kan. So we decided to just go back to our hotel. Sebelum balik tu, singgah lagi sekali kat kedai souvenirs tadi, sebab I need to buy fridge magnets (FM) and also the plate. Masa I nak bayar FM tu, that guy tadi boleh cakap, “I know you like it” sambil tersengih macam kerang busuk. Apa yang dia maksudkan pasal like it tu I tak tahu.

Masa dia nak bagi duit balance, I got molested! He touched me on my butt! PERVERT! Boleh carut tak? Arghh geram sangat! Memang tak jadi beli plate dah lepas tu. Tak tahu nak buat apa, I was just looking at him and dia tersengih. So rude. Jerit pun tak apa pun tak. Run out of words. So I terus teringat tadi dia offer bilik dia tu. Sepatutnya jangan datang kedai tu lagi dah. Hmm.




And, tomorrow is another day. Good night!


Labels: , ,



6:21 PM | 7 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

PARIS (DAY 1 & DAY 2) – PART 1
PETITE FRANCE (DAY 3)
NAMDAEMUN, GWANJANG MARKET & DONGDAEMUN (DAY 6)
KOREA - FULL HOUSE (DAY 2)
DUMPLING SOUP
KOREA - INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (DAY 1)
MIHUN SUP UTARA & TRIFLE
SPICY THAI BEEF SALAD (YAM NUA) & BUBUR PULUT HITA...
FIRST ENTRY


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS