BUKCHON HANOK VILLAGE - PERSONAL TASTE SHOOTING LOCATION
Friday, November 16, 2012



That green scarf...

Have you watched “Confessions of a Shopaholic”? I’m not much of a green girl myself but this rich green scarf swayed me especially seeing how it matched seamlessly with Rebecca’s orange plaid coat and electric blue outfit underneath.


The first thing I said upon stepping out of the cinema after watching Confessions of a Shopaholic long long time ago was;
I want that green scarf!
But wearing that kind of scarf in Malaysia, people would think I’m crazy! Hahaha. Gila perempuan ni kan panas-panas macam ni nak pakai scarf bagai. Hehe.

So haritu in Myeongdong subway station, there are several shops that sell very nice colourful scarves. And that’s the closest one I found that looks similar in terms of colour. So I can’t really control the urge to buy that scarf. Hahaha. 15,000KRW (RM15) je. Tak mahal pun. Hehe.

Ok, enough of the introduction!

So, practically the first thing I did after we booked our plane tickets was to look up all the shooting locations in Seoul that are accessible to public. Hahaha. Am I insane enough? Keke. Ni special to die-hard fans Korean drama only ok? Hehe. And I found this one traditional Korea house located in  Bukchon Hanok Village that was used as a filming location for a Korean drama, "Personal Taste".



Lee Min ho was spotted at "Personal Taste" filming location

So, jom! Let's go to Buckhon Hanok Village!


 10 FEBRUARY 2012

How to get there;

 From Myeongdong station (Line #4) to Chungmuro. Just one station after Myeongdong.
 Transfer to line #3 to Anguk station. Dalam 3 stations after Chungmuro tadi. Dekat je.
Then dah sampai Anguk station, take exit #2.
Go straight for about 300m to arrive at Bukchon Hanok Village.
So it's a lot like any other corner in Seoul. They are all incline except that there's no one walking around on the streets. Maybe pagi sangat? Rasanya time ni it was just around 9.00 am kot. Or sebab winter? Hehe. Hanya orang-orang gigih je yang bertabah jalan-jalan time winter. Hahaha.

There's a Tourist Information Center office where you can get a map of Bukchon. But, by looking at the picture above, where EXACTLY is the office? Mana mana? To the left to the left or to the right to the right?? Kekeke Beyonce sangat!


Totally lost, and need help! Haha. 

But not to worry, there are guides all around the Bukchon area so you will NEVER be lost. Hehe. They wear red shirt and will approach you automatically. If they don't, then why not you approach them first instead? Hehe. Tengok nih!


Hahaha tengok Cik Kiah Cik Kiah semua tengah in action nak pergi aproach dua orang guide ni. Motif tak ambik guide yg kat belakang baju merah dua orang tu? I think maybe, human nature. Hahahaha. Yang kat belakang tu dua-dua gegirls ok. Yang depan ni ada oppa? Oppa ke? Hahahah. Entah-entah dia lagi muda kekeke. Ahh, life sooo good when we were young. Hehe.
Oppa anyong! Onni anyong! Bukchon tourist centor? 
Hahhahahahaha. Centor katanya. Konon-konon nak tiru Korean's english speaking style! Ya ampon. Macam biasa, itu je lah yang tahu pun. Hehe. Dia pun anyong balik sambil tersengih-sengih. Kekeke. Can we take your picture please?


A peace sign is a MUST in korean pictures, no?


Bukchon Tourist Information Center
How to get there;

 Exit #2 of Anguk Station.
 Walk one block straight ahead.
Then tadaaah. Sampai.


Dah sampai tourist information center ni, please step inside and look around. Best kan semua tempat takde orang. Boleh buat macam rumah sendiri. Hehe. So dah habis tanya apa yang patut dekat dalam tourist center ni, then pick up a map of Bukchon and get ready to go!



Bukchon Hanok Village is quite big if you are on foot and is located in a strategic location between Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace and Jongmyo Shrine. So kalau dah alang-alang pergi any of the places mentioned above, do set aside some time to visit Bukchon. Dekat sangat dah tu. Boleh jalan kaki, kalau yakin tak sesat! Hahaha.  Kalau tak, guna subway.

So you can follow the 8 views of Bukchon Hanok Village in the map, if you are interested in taking great pictures of all view;

 View of the Changdeokgung Palace
 Arts & Crafts Center Street
 Gahoe-dong Museum Lane
 Gahoe-dong alley (uphill)
 Hanok downhill alley
 Hanok uphill alley
 Hanok alley #31
 Stone stairs alley

Click here if you want to see all 8 views of Bukchon.



Just remember to look out for these signs. Then you can take the best pictures with the most picturesque background.

Tapi haritu, we didn't really try to find these 8 signs. Rasanya jumpa satu ni je kot! Hahaha. Motif nak jadi amazing race cari semua photo spots tu kan. Haihh. Tak kuasa. Do I look like I give a damn?? Wahh gitu. Hahaha. Harap maklum itu adalah ayat Daniel Craig dalam Casino Royale. Kekeke.

We're actually on a mission to find this house named "Sanggojae". Rumah dia #43. So melilau lah mata sorang-sorang cari rumah #43. Hehehe. Tapi memang tak jumpa la uols. How? Takpelah, kita jalan dulu pusing-pusing, sesat-sesat kat sini.



Jumpa lagi tourist guide ni. My friend Amy dah boleh join jadi guide. Baju dah sama colour. Keke. Ceh cakap orang, baju sendiri pun merah menyala! Hahaha. Kalau lembu ada kat Korea sana, sure kena sondol. Sobs. Terlupa pulak nak tanya celah vedah mana rumah Sanggojae tu. Memang merata lah helpful guides with red uniform ni kat area Bukchon, maybe because everything is written in korean language so these guides come in handy.


Tumpang kejap nak ambik gambar. Hehe. Rumah siapa la ni agaknya. 



Happy group photo, took by the tourist guide.No tripod at that time, too poor. Now still don't have, because still poor. Hahahahaha sobs. Takde orang kan uols! Memang sepanjang jalan-jalan kecik ni, weols yang punya. Tapi harus diingat, ni residential area. So hush hush darling! Jangan bising bising. Be considerate.

So, most of the time the alleys are crowded with tourists. Kesian kan siapa-siapa duduk sini. Takde privacy. The alleys width are only the size of a car. Kalau tengok rumah-rumah kat sini, semua pun macam parking kereta kat luar. Tak macam kita kat Malaysia ni ha, siap langgar gate nak masuk parking! Hahaha. Sobs.



Tengok, semua parking tepi-tepi je. Nampak kan mini cooper atas ni. Ada satu rahsia nak bagitahu ni. Kdrama cheat one. Not handsome young guy drive luxury car one. Yang drive ni adalah orang tua okeh. Pengsan. Hahaha. Dia park situ and naik tangga hujung sana dengan tongkat siap. Sobs. Taknak kalah kan haraboji tu! Haraboji katanya. Haraboji tu maksud dia adalah datuk tua ok. Hahaha. Pengsan sekali lagi. So dapat disimpulkan di sini, this neighbourbood is actually quite a wealth people place. Tempat orang ada-ada.


Hehehehehe. Suka sangat gambar ni! Hahahaha. Tengok si baju merah itu. Suka over tau.


Hehe kesian penat layan Fida jalan-jalan cari pasal. Hahahaha. Tak jumpa-jumpa lagi rumah Sanggojae tu. Kekeke. Nak buat macam mana, iols pun tak tahu kat mana kan. Takpe. Duduk dulu. So kena parking kejap outside of people's house after so much walking. Hehe. Penat. Naik bukit, turun bukit. Bertabah sangat ke weols ni? Oh my!


Try not to intrude into areas you are not suppose to go into ok? Hehe. 

Then lepas dah penat berjalan  through the alleyways, up and down the walking paths, tiba-tiba terjumpa rumah #43. Oh my god oh my god oh my god! Yeayyy. Finally! Bersorak riang lah apa lagi. Maunya tak kan. Cepat-cepat ambik gambar kenang-kenangan hari tua nanti. Ni namanya misi gigih kejar jejak langkah Lee Min Ho! Hahahaha.


Roha (right) & Maya (left)


And that's me! Bulky shape (sobs) and short legs carrying a big hand bag! So jelly korean girls height and their sense in fashion! Gegirls kat sana boleh dengan rasa tak bersalah naik bukit turun bukit pakai stiletto! Iols boleh cuba buat kalau nak nampak tinggi punya pasal kan, but then kejap je la. Sat lagi sure kena bukak kasut and berkaki ayam! Hahahha. Ni pernah terjadi, di tengah bandar Seoul, back in 2010! Ekekeke.

But then suddenly I noticed, that's not really the house that we were looking for, at all. Tak sama kan. Cuba tengok balik picture #3 kat atas sana. Memang lain. Totally different! Ekekeke. Tapi sakan dah bergambar ni. Hahahaha.

Hmmm, maybe ini pintu belakang dia ye tak? Hahaha. Maya and Roha pun rasa ini pintu belakang rumah tu. Tapi kalau pintu belakang, kenapa ada number rumah please! Oh my god! So how now?

Hahahahahahahhaha. We all memang bantai gelak tak ingat dunia punya ok. Sakan sangat amik gambar macam-macam rupa, gaya semua lah ada, sekali salah rumah ke!! Hahhahaa. Macam bodoh kan perangai sorang-sorang. Sobs. Hampa! Hampa sehampa-hampanya!

So we turned back and then jumpa lagi sekali dua orang guides ni. Penat dah sesat barat uols! Kali ni kena ringan mulut tanya. Hmm, motif akak belakang baju grey tu pun nak peace sama? Haha. Jangan tanya siapa, tak kenal.

"Onni, Lee Min Ho! Personal Taste onni!"
" Mu-ra-gu yo" (Gapo dio?)
"Onniiiii!! Lee Min Ho a-se-yo? (Kak, kenal Lee Min Ho tak?)
"Ooo Min-o shi? Arasso arasso. Ga ja! (Ooo Encik Min Ho? Paham paham. Jom!)

Begituhhhh. Hahahahahaha. I tell you! Kan I pandai cakap hangul! Tak sia-sia tengok drama Korea. Hahaha. Alaaaa, janji onni tu faham kan. Kekeke. Yang belah kiri tu tau. Yang kanan memang blur habis. Hahaha. So apa lagi, dia pun bawak lah ke pangkal jalan.


Incline again! Duh. Zaman sekolah dulu, orang panggil kalau bukit macam gini, bukit tonggek. Hahaha.


Finally, jumpa pun! Ni lah dia rumah Personal Taste a.k.a Sanggojae. Ni betul-betul punya. Bukan tipu-tipu macam tadi. So kesimpulannya, tak semua rumah #43 itu adalah Sanggojae ok? Hehe. But, only the gate of Sanggojae and the surrounding roads were filmed in Bukchon Hanok Village. The interior of Sanggojae was filmed in another location.

Sanggojae ni kalau cakap dekat guides yang lalu-lalang tadi memang tak semua tahu sebab bukan real name rumah ni pun. Kaedahnya itu nama dalam drama Personal Taste je. Hehe.


Maya yang happy. She is die hard fan of Lee Min Ho!


Nampak kertas tu? Itu semua bahan rujukuan ilmiah shooting locations with directions yang ada. Hahaha.

How to get there;

 Anguk station, exit #2
 Walk straight up sampai jumpa pharmacy
Then turn in, you will see the whole street Korean traditional old house
Walk up all the way and turn right
 Then turn right again and sampai lah Sanggojae. House #43.
Credit to : Forum Cari 

Ok, directions ni memang ada dalam kertas yang I pegang tu, tapi still, SESAT! Hahaha. So tak berani nak jamin. Guidelines je boleh lah kot. Nak senang, print satu gambar Lee Min Ho dengan rumah Sanggojae ni and tunjuk dekat guides tu. Confirm depa tau. Hehe. Lupa pulak hari tu nak print.

Dah jom balik. Mission accomplished!



Patah balik jalan tadi. Then lepastu memang entah kemana-mana. Haha. Tak jumpa dah jalan mula-mula datang tadi. Tak kesah la. Janji boleh keluar from sini. So masa balik tu kan we noticed that we can actually go inside some of the houses for a fee. 

And some of the houses have been converted to guest houses and it is nice to take a free peek at the interior courtyard with rooms that open up to it. Tapi rasanya one night stay in hanok village ni quite pricey. Dalam lebih kurang 35,000KRW per pax. Kalau nak merasa boleh. Actually haritu our last night should be in one the guest houses here. Tapi, malas punya pasal dengan beg yang beranak pinak and nak naik bukit turun bukit semua ni, lupakan je lah niat yang suci murni tu. There's always next time. Haha. My motto :)


Cantik kan! Memang feeling puteri raja Korea zaman dulu-dulu lah kalau boleh duduk sini semalam.



And we found a random parking entrance that look so luxury on our way back. Ni mesti orang terpaling kaya sebab ada parking sendiri. Orang lain semua parking suka-suka hati je tepi jalan! Kekeke. Tapi kalau tengok cite Korea kan, memang semua pun jenis parking ikut suka hati. Hahaha. So yang ni k-drama tak tipu. Memang in real life pun macam ni. Hehe.



We had a really great time exploring Bukchon till afternoon. And there are so many amazing sights and it's fun walking through the alleyways and enjoying the old traditional Korean architectures.

Pay a visit there when you are in Seoul. Really worth it! Good night.


Labels: , ,



2:07 AM | 8 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

WORDLESS WEDNESDAY - MISSING THE SUNSHINE
ISTANBUL AKU DATANG
WORDLESS WEDNESDAY - WALKING IN THE RAIN
007 REPORTING FOR DUTY - BEAUTIFUL FILM, BEAUTIFUL...
ENGLISH VILLAGE - BOYS OVER FLOWERS SHOOTING LOCAT...
WORDLESS WEDNESDAY - MADAME TUSSAUDS
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!
WORDLESS WEDNESDAY - SCOTLAND
ONLINE SHOPPING IS ADDICTIVE!
JACK & THE BEANSTALK, DISNEYLAND PARIS


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS