KOREA - FULL HOUSE (DAY 2)
Saturday, March 24, 2012


Rasanya siapa-siapa yang minat Korean drama, mesti pernah tengok Full House. Well, I'll admit that it took me forever to finally start watching it. Sebab apa? Sebab malas nak tengok cerita yang panjang berjela ni. So yes, Full House (with Rain and Song Hye Kyo) was my third drama. First was Winter Sonata back when I was 17 years old, then My Girl and Full House, both I tengok masa 2006 or 2007, masa tu kat uni. The first thing that came to my mind when I watched all the dramas was, "wow, why are these people so good looking?!” Ok, memang the girls are all beautiful. Flawless kulit muka. And they are so fair. Tapi lelaki Melayu tetap menjadi pujaan hatiku. My friend kata, makin Jawa muka dia, makin ganteng uols. Hahaha. But yes, lelaki Melayu (not all) memang sexy. Hehehe. Opps.




Sha La La (Full House OST)


7 FEBRUARY 2012

Hmm, ok jom sambung cerita pasal trip Korea. So hari ni memang dah janji dengan staff Incheon Airport Guesthouse, nak tunggu kat lobby pukul 7am. Sebab dia nak tolong hantarkan pergi airport free of charge (FOC). And, nak simpan luggage dekat dia punya bilik since kena check-out dah awal-awal pagi tu. Tapi, macam biasalah, kalau tak lambat tak sah. Koreans are punctual. It was definitely our fault for being late. Erk, lambat 15 minutes kot? But still, we were late.

Since Plan A yang semua benda FOC dah kena cancelled, there is always Plan B. Tapi, at your own cost. Sebenarnya, starting point untuk pergi Full House, memang from Airport. So, how to go to the Airport from Incheon Airport Guesthouse?

Incheon Airport Guesthouse - Incheon Airport


There are FREE shuttle buses run at interval of 10 to 15 minutes near the guesthouse. So keluar je pintu lobby, you have to cross the road sebab bus akan ambil kat situ.
Bila dah sampai airport, pergi cari baggage storage nak simpan semua bags yang berlambak ni. Ada dua tempat untuk simpan bag:-

Korean Express Parcel Service
Location(Public Area) 1st Floor, Opposite Exit F / 3F, Near Check-in Counter M

Hanjin Express
Location (Public Area) 3rd Floor, Near Check-in Counter A / 1F, Opposite Exit A

Click HERE for more details.

Pilih je lah nak mana-mana pun. Rasanya harga dia almost the same. Depends on berapa lama kita simpan and tengok la berat bag tu macam mana. I kena 12,000KRW untuk 2 large bags (6,000KRW x 2). Kami pilih option #2. Sebab kalau tak silap tempat nak tunggu bus to Full House tu dekat 3rd Floor jugak. So, malas nak pergi 1st Floor nak simpan barang. Cari the nearest baggage storage sudah.

Tengah dok melilau dalam airport tu, my friends yang kaki K-POP duk jerit "OMG, U-Kiss!" Dahhh, U-Kiss sape pulak? Haha. I'm not into K-Pop. So tahu gitu-gitu je lah. Macam biasalah budak-budak ni pantang nampak K-celebrities, mula la macam nak gila ok. We bumped into U-Kiss and SNSD kat airport. Super Junior pun ada tapi tak ternampak pun. I think they left earlier before we arrived. Sebab all the celebrities tu nak pergi Paris untuk recording Music Bank. Recording ke live streaming ke I'm not sure either. But they were heading to Paris. Betulla kata orang, kalau nak stalk K-celebrities, duduk je kat airport tu, mesti ada sorang dua terjumpa.

Lepas habis duk snap-snap apa yang patut, jom la kita keluar dari airport ni. Makin lama duduk situ, makin tak keruan semua orang. So, macam mana nak pergi Full House from airport?

Incheon Airport - Full House

From Incheon Departure Hall(rasanya memang kat 3rd Floor, but you can ask around, tanya je kat information counter untuk double confirm), go to exit #5.
Keluar je gate, cari bus #223. Jangan terkejut kalau tengok semua bus kat sini number dia banyak start dengan #3000 something. Kami pun macam pelik mula-mula, siap masuk dalam airport balik and tanya information counter betul ke tunggu kat sini sebab tak nampak langsung bus #223. Semua number besar ok. Tapi they said, just tunggu situ je. So I assume, bus #223 ni maybe dia punya interval dalam 30-45 minutes. Bertabah je la tunggu.

Semua bus yang datang dalam masa 30 minutes kami tunggu semua number ribu-ribu. Ratus-ratus memang tak nampak. Maunya tak cuak.

Lepas dah naik bus tu, cakap kat driver nak pergi Unseo Station. Rasanya dalam +/- 10 to 15 minutes jarak perjalanan dari airport ke Unseo Station. Then, turun je bus kat Unseo Station tadi, benda pertama akan jumpa adalah coffee house ni, SHUT UP & TAKE COFFEE. Hahaha. Kerlasst nama.

COST 1,000KRW



Kat sini kena tunggu lagi bus. Memang quite leceh nak pergi Full House ni, tapi gigihkan je la sebab dah alang-alang sampai orang kata. Kat sini kena naik bus #710 untuk pergi ke Sammok Sonchakjang( 삼목 선착장) / Jetty Sammok. Tapi kami naik bus #1239. So rasanya actually banyak je bus yang boleh pergi Jetty Sammok ni. Just make sure before naik bus tu, you kena tanya bus driver tu. Simple conversation je pun. Contoh;

Ahjushi (uncle), Sammok Sonchakjang?
Kalau dia geleng kepala means toksah naik. Kalau dia angguk tu, naik je la. Haha. InshaAllah ok, tak sesat ;p. Duduk la tangkap gambar dalam bus lebih kurang dalam 20 minutes, then akan sampai ke Jetty Sammok.

COST 1,000KRW

That girl yang pakai jacket putih tu set rambut bagai ye nak pergi Korea. Keke semangat ok. Tapi sayangnya, kami pergi during Winter. So, most of the time, dia kena cover her hair. Sejuk. Sob sob, takpe Azie, maybe next time? Hahaha.

Ni Jetty Sammok tu tadi. Tenang je. And so cold! Negative 5 kot kalau tak silap. Tak ramai pun orang kat sana. Kita-kita je.

Sementara tunggu ferry datang, boleh la panaskan badan dalam ni. Kami ada jugak mencari air gedegang (vending machine) tapi tak ada. Nak coffeee. Pelik sebab Korea semua tempat macam ada je air gedegang. Tapi dalam tu takde pulak. Dalam ni jugak ada sekor anjing duk berkeliaran. Anjing belaan rasanya. Lemah lutut. Takut. Snakes and dogs. Dua haiwan ni, memang geli. Tp my friend relax je. Siap duk acah-acah main lagi ok. Cute katanya? Haha cute ke masalahnya. Hmm tapi tu lah, orang yang duk lari-lari tu lah jugak si anjing ni duk nak datang dekat. Haih. Memangla camtu slalunya. My friends kata buat bodoh je lah. But tak boleh ok. Last-last I think ahjushi tu tahu I takut, dia bawa anjing dia keluar. Hehe. Barulah aman sikit.

Ferry ni datang sejam sekali je. So rancang betul-betul perjalanan anda. Sebabnya elok je we all sampai kat jetty, the ferry JUST left. So tunggu la lagi sejam. Time ni la baru nak breakfast bagai. Ada yang rajin dah buat sandwich telur hahaha. And ada yang makan bekal mak bagi semalam masa kat airport, nugget goreng! Sedap, thanks sebab offer hehe. I ni memang tak kesah sangat breakfast makan ke tak, so ngap chocolate je la. Heaven rasanya makan chocolate sejuk-sejuk.

Ni timetable ferry tu I dah snap siap-siap for future reference. Basically just refer column colour biru and oren tu je. Biru tu departure from Jetty Sammok to Shindo and oren tu pulak from Shindo to Jetty Sammok. Kami ambil trip yang pukul 10.10am.

Sedikit info tentang Shindo (Shin Island);


Ada 3 shooting location kat sini:-
- Full House
- Sad Sonata
- Lovers in Paris. Ok yang ni tak sure sangat sebab tak tengok cerita ni. Tapi rasanya kalau ikut gambar dua main casts ni, memang from Lovers In Paris
+/- 20 minutes untuk sampai Shindo from Sammok Jetty
Tiket feri 3,600KRW, tapi bayar bila nak balik nanti
Feri ni lebih kurang macam feri kita kat Penang. Boleh masuk segala jenis kereta lori etc



Dah sampai Shindo, akan ada bus untuk pergi Full House. Rule of thumb, tanya dulu bus driver tu betul ke tidak bus ni pergi Full House. Again, guna basic conversation je uols.

COST 1,000KRW


Naik je bus, cakap Full House so that driver tahu mana dia nak stopkan kita ok. Apa yang I ingat, dia akan stop kat church (kot?) yang colour kuning tu. Then you cross the road, and pergi masuk kat simpang yang ada tulis jalan #84 tu.


Just in front of you, akan nampak building ni.


Ok kat building ni, kena stop. Sebab nak sewa basikal pulak dah. Memang hazab sikit nak sampai Full House kan. Dari naik bus, naik feri, now naik basikal pulak dah? Hahaha. Memang hazab tunggu sampai cite Full House ni habis.

COST 3,000KRW untuk sewa basikal.


Hehehe pilih je nak mana satu. Penuh basikal. Tapi semuanya pancit! Boleh. Haih. Sabar je lah. Muka-muka excited dapat naik basikal. Haha. Last naik bila eh? Rasanya kat gym? Tapi, itu ngelat punya basikal, tak bergerak pun. Kalau basikal yang betul-betul tu memang seriously tak ingat bila. Rasanya dah sangat-sangat lama tak kayuh basikal. Oh my. Gigih tak gigih la kayuh basikal musim-musim sejuk yang suhu nya negative 5? Hmmm.

Kayuh punya kayuh punya kayuh, sampai nampak ada simpang, belok ke kanan, then lepastu akan nampak cafe ni. So cute. Boleh la minum-minum kopi barang seteguk dua? Tapi hampeh jugak sebab it was closed! Even air gedegang kat depan cafe ni pun tak function. Malang sungguh nasib. We really need hot water ok.


Then teruskan lagi kayuhan, sampai nampak benda alah ni.


Ok, belok kiri. So kalau rasa gigih sangat nak jalan kaki je ke sebab maybe tak reti kayuh basikal ke kan, hentikan la niat tu. Jauh dik non. Dalam 15 minutes cycling? Itu entah berapa kalori I dah burned ok. Alhamdulillah. Hahaha. Memang kurus ok balik from Korea. Tapi mungkin kalau jalan kaki lagi banyak kalori you boleh bakar, but then, sejam la kot kena menapak naik bukit bagai. Kalau larat, silakan.

Then finally, sampai la tempat yang dituju. Taraaaa.


Pergi counter ticket, ok this is the saddest part. It was CLOSED! Damn tak? Hmmm... Kegigihan yang sia-sia. Seriously, down kejap rasa. Hahaha. Bukan apa, sejuk sangat ok. At least dapat masuk rumah tu hilangkan sejuk kejap. Tapi tutup pulak dah. And ada toilet jugak kat depan rumah ni, memang untuk tourist la. And it was closed as well. Sejuk-sejuk ni faham-faham je la. Perempuan pulak tu. Erkkk bertabah sangat. No wonder lah, memang takde orang sangat jalan-jalan area situ. Even kereta pun satu dua je yang nampak. Itulah, nak dijadikan cerita kan.

ADMISSION FEE 5,000KRW.

So, alang-alang dah sampai tu, posing la apa yang patut. Rumah dia dah tak terjaga sangat. Well, maybe sebab filming set ni pun dah lama. Rasanya cerita ni main in 2005 kot? 8 tahun yang lepas.


Gambar-gambar semua tutup muka ya. Konon-konon malu gitu. Hahaha. Padahal sejuk sangat. My cousin said, "I thought the other pictures dah cover habis, but this one wins!!" Hahaha.



Rasanya kalau I pergi masa Spring, for sure panjang lagi langkah ni. Silap-silap kayuh lagi basikal naik Sad Sonata punya rumah pulak. Tapi memang keadaan memaksa untuk balik, so balik la kami semua.



Personally, I suka sangat kawasan Shindo ni. Tenang, nyaman, damai, aman. Hehe. Semua ada. Langit biru, ada laut kat belakang. So refreshing. Perfect place for a laid back holiday.

It was temporary closed due to strong winds.


To be continued =D

Labels: , ,



11:32 PM | 11 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

DUMPLING SOUP
KOREA - INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (DAY 1)
MIHUN SUP UTARA & TRIFLE
SPICY THAI BEEF SALAD (YAM NUA) & BUBUR PULUT HITA...
FIRST ENTRY


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS