NOTE TO SELF
Monday, January 7, 2013





True indeed. 

Common sense. Entahlah. Susah nak cakap. Some people have common sense.
And some people don't. 

Jodoh itu rahsia Allah. 

Kalau orang tanya betul-betul sebab dia nak tahu, selalunya I'll just smile and cakap jodoh belum sampai lagi. Orang berbudi, tak salah kita berbahasa. Mungkin betul dia nak tahu sebab masing-masing pun dah lost contact, dah tak tahu perkembangan antara satu sama lain. Dah kahwin ke dia atau dah ada anak ke dia. Dan macam-macam lagi lah soalan yang lain. Ringkasnya, selagi kita hidup, selagi itulah akan ada persoalan. Manusia dan sifat ingin tahu itu sendiri. That's normal. 

Tapi, kadang-kadang orang saja bertanya on purpose. Untuk suka-suka. Sama ada dia suka tengok kita terdiam and mungkin dia nak tunggu apa lagi alasan atau jawapan yang kita ada. Hmmm. 

Selalunya, memang selalunya I'll just smile. Tak kisahlah kalau betul pun niat dia memang untuk suka-suka. Dan memang jawapan berulang-ulang yang tetap sama, belum ada jodoh. Itu jawapan selamat, yang takkan menyakitkan hati sesiapa.

Jodoh itu sesuatu yang sangat misteri. Dan sudah ketetapan Allah yang menciptakan akal manusia yang sangat terbatas. Siapa kita untuk menghukum seseorang kalau dia belum berjumpa jodoh yang sesuai? Siapa kita yang terlalu senang bercakap tanpa fikirkan perasaan orang lain? 

Usaha kita untuk itu, adakah dia tahu? Bukan tak pernah merancang, tapi memang belum diizinkan Tuhan untuk ke arah itu. Betapa bersungguhnya seseorang yang belum bertemu jodoh mengadu padaNya untuk mendapatkan yang terbaik, kenapa senang-senang manusia lain menghukum?

Entahlah. Question I've never bothered before. Tapi makin dibiarkan, orang makin ingat I'm ok with that. And they just say WHATEVER they want.

"Ni nanti confirm kahwin dengan laki orang"

Yes, to that extent. Kenapa perlu mendoakan sesuatu yang sangat menyakitkan? What else can I say? 

So, they succeed. At least, they made me cry. And I cried so hard. 

That is just so... RUDE! Hmm. Kalau lah mereka-mereka tu faham, dan rasa apa yang tak sepatutnya mereka rasa, things will go differently. 

Jalanilah hidup seperti biasa. Ujian Allah untuk setiap hamba-Nya tak sama. Belajarlah untuk sentiasa doakan sesuatu yang baik, dan bukan bercakap ikut suka hati. 
  


Life in Mono 



Oh god, I feel so down.

I just don't know what to do.

And my heart hurts so bad.


Credit to my friend's Instagram, Ain. 

Thank you babe. Thanks. Thank you. Sorry if I hurt anyone. I guess some things are better left unsaid. 


Labels:



1:36 AM | 13 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

WINTER VACATION
BAD GUY
MY NEW CANDY
WORDLESS WEDNESDAY - EUROPE
2013, I WELCOME THEE
NAMI ISLAND - A MOMENT TO REMEMBER :)
(NOT SO) WORDLESS WEDNESDAY - JUST A RANDOM POST
AKTIVITI HUJUNG MINGGU
NAMI ISLAND - MY FIRST SNOW FALL EXPERIENCE
SWEATER ADA TELINGA


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS