NOTE TO SELF
Monday, January 7, 2013





True indeed. 

Common sense. Entahlah. Susah nak cakap. Some people have common sense.
And some people don't. 

Jodoh itu rahsia Allah. 

Kalau orang tanya betul-betul sebab dia nak tahu, selalunya I'll just smile and cakap jodoh belum sampai lagi. Orang berbudi, tak salah kita berbahasa. Mungkin betul dia nak tahu sebab masing-masing pun dah lost contact, dah tak tahu perkembangan antara satu sama lain. Dah kahwin ke dia atau dah ada anak ke dia. Dan macam-macam lagi lah soalan yang lain. Ringkasnya, selagi kita hidup, selagi itulah akan ada persoalan. Manusia dan sifat ingin tahu itu sendiri. That's normal. 

Tapi, kadang-kadang orang saja bertanya on purpose. Untuk suka-suka. Sama ada dia suka tengok kita terdiam and mungkin dia nak tunggu apa lagi alasan atau jawapan yang kita ada. Hmmm. 

Selalunya, memang selalunya I'll just smile. Tak kisahlah kalau betul pun niat dia memang untuk suka-suka. Dan memang jawapan berulang-ulang yang tetap sama, belum ada jodoh. Itu jawapan selamat, yang takkan menyakitkan hati sesiapa.

Jodoh itu sesuatu yang sangat misteri. Dan sudah ketetapan Allah yang menciptakan akal manusia yang sangat terbatas. Siapa kita untuk menghukum seseorang kalau dia belum berjumpa jodoh yang sesuai? Siapa kita yang terlalu senang bercakap tanpa fikirkan perasaan orang lain? 

Usaha kita untuk itu, adakah dia tahu? Bukan tak pernah merancang, tapi memang belum diizinkan Tuhan untuk ke arah itu. Betapa bersungguhnya seseorang yang belum bertemu jodoh mengadu padaNya untuk mendapatkan yang terbaik, kenapa senang-senang manusia lain menghukum?

Entahlah. Question I've never bothered before. Tapi makin dibiarkan, orang makin ingat I'm ok with that. And they just say WHATEVER they want.

"Ni nanti confirm kahwin dengan laki orang"

Yes, to that extent. Kenapa perlu mendoakan sesuatu yang sangat menyakitkan? What else can I say? 

So, they succeed. At least, they made me cry. And I cried so hard. 

That is just so... RUDE! Hmm. Kalau lah mereka-mereka tu faham, dan rasa apa yang tak sepatutnya mereka rasa, things will go differently. 

Jalanilah hidup seperti biasa. Ujian Allah untuk setiap hamba-Nya tak sama. Belajarlah untuk sentiasa doakan sesuatu yang baik, dan bukan bercakap ikut suka hati. 
  


Life in Mono 



Oh god, I feel so down.

I just don't know what to do.

And my heart hurts so bad.


Credit to my friend's Instagram, Ain. 

Thank you babe. Thanks. Thank you. Sorry if I hurt anyone. I guess some things are better left unsaid. 


Labels:



1:36 AM | 13 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

Hi everyone! My weakness is pretty things and kindness. Knowledge is of high importance. I believe that everyone has the potential to become the best they can be and that beauty comes within. This is a spot where I'll share with you some of my adventures + my inner thoughts! Oh and don't forget to follow me on instagram! : @fidajacob

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


ARIZONA


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

MALAYSIA
SINGAPORE
INDONESIA
THAILAND
VIETNAM
MYANMAR
CAMBODIA
PHILIPPINE
SOUTH KOREA
CHINA
JAPAN
INDIA
AUSTRALIA
UNITED ARAB EMIRATES
SAUDI ARABIA
TURKEY
SWITZERLAND
AUSTRIA
SPAIN
FRANCE
SCOTLAND
ENGLAND
NORTHERN IRELAND
IRELAND
HOLLAND
BELGIUM
ITALY
VATICAN CITY
GERMANY
PORTUGAL
LUXEMBOURG
POLAND
MONACO
GREECE
BOSNIA & HERZEGOVINA
CROATIA
HUNGARY
CZECH REPUBLIC
NORWAY
DENMARK
UNITED STATES

Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

WINTER VACATION
BAD GUY
MY NEW CANDY
WORDLESS WEDNESDAY - EUROPE
2013, I WELCOME THEE
NAMI ISLAND - A MOMENT TO REMEMBER :)
(NOT SO) WORDLESS WEDNESDAY - JUST A RANDOM POST
AKTIVITI HUJUNG MINGGU
NAMI ISLAND - MY FIRST SNOW FALL EXPERIENCE
SWEATER ADA TELINGA


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS