MIHUN SUP UTARA & TRIFLE
Saturday, March 10, 2012
Since my parents balik kampung, so the kitchen is mine. Bolehla main masak-masak apa yang senang. This week, teringin nak makan mihun sup utara. Selalu kalau dekat UIA dulu, ada "sup meletup" dekat area Sri Gombak yang sangat sedap. Memang nama kedai tu kedai sup meletup. Haha. Memang meletup sangat rasanya. Marvelous.
So, ini mihun sup utara versi Fida. Special thanks to bibik sebab tolong bagitahu yang mana satu bunga lawang and bunga pelaga. Serious ini first time main-main dengan all the spices. Selalu tahu makan je ;p.
Mihun Sup Utara
Bahan-bahan Sup 1kg daging lembu 1 bungkus sup bunjut 5 biji bawang merah (kecil)- hiris 1.5cm halia - hiris 3 biji bawang putih - untuk menumis 1 batang kulit kayu manis 5 kuntum bunga cengkih 3 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga Garam dan gula secukup rasa Air secukupnya Minyak untuk menumis
Bergedil ayam 5 biji kentang (saiz sederhana) Sedikit isi ayam (lagi banyak, lagi sedap) 4 biji bawang merah 2 biji bawang putih Sedikit lada hitam 2 biji telur
Sambal merah 30 biji cili kering - jadikan cili kisar (tapi I guna shortcut, beli yang Baba's punya dah siap kisar) 7 biji bawang putih - tumbuk halus Garam dan gula secukupnya Minyak untuk menumis
Lain-lain 1 bungkus mihun 1 pokok daun sup - hiris 1 pokok daun bawang - hiris 1/2 cawan lobak masin - dadu kecil 2 tangkai cili merah - hiris 4 biji limau kasturi 3 keping tauhu - goreng dan potong dadu Bawang goreng
Cara-cara Sup 1) Rebus daging dengan sedikit garam sehingga empuk. Sukatan air terpulang. 2) Sambil tunggu daging empuk, tumis dalam periuk lain bawang putih, bawang merah, halia, bunga lawang, bunga cengkih, bulah pelaga dan kulit kayu manis hingga wangi. 3) Lepas daging tadi empuk, masukkan bahan yang ditumis tadi dalam sup daging. 4) Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian keluarkan ketulan daging tadi dan hiris nipis.
Bergedil 1) Goreng kentang, hirisan ayam, bawang putih dan bawang merah sampai kentang dan ayam masak 2) Lepas tu, tumbuk semua sekali bersama dengan lada hitam sampai lumat 3) Bentukkan seperti bergedil ikut size yang diingini. Kecil-kecil comel atau besar-besar sedap 3) Pecahkan telur dan celup bergedil tadi dalam bancuhan telur sebelum digoreng
Sambal merah 1)Panaskan minyak dan tumis cili kisar dengan bawang putih hingga naik minyak 2)Masukkan garam dan gula secukup rasa
Lain-lain 1)Rendam mihun di dalam air panas dengan sedikit serbuk kunyit untuk dapatkan warna kuning Nyum nyum. Suka. Menjadi =). Boleh buat lagi.
Semalam jugak I sempat buat trifle after balik kerja. Patutnya nak buat Monday haritu, tapi cari barang dah habis. And terus macam takde mood nak masuk dapur lepas balik kerja. Too many things to think. So semalam, after balik kerja, I ajak my mom teman pergi cari ingredients nak buat trifle. Worth trying!
Trifle
Bahan-bahan
1 bungkus chocolate cake (swiss roll) 1 kotak strawberry jelly (brand Nona) 1 tin fruit cocktail (I used peach cocktail) 2 sudu besar tepung custard 3 sudu besar gula 3 cawan susu segar 1 kotak fresh strawberry
Cara-cara 1)Campurkan tepung custard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. Angkat dan biar sejuk. 2)Potong swiss roll cake and susun dalam bekas sehingga penuh. Cantik kalau masukkan dalam bekas kaca, nanti nampak layer trifle Kemudian ambik sedikit juice buah cocktail dan tuangkan ke atas cake tadi. 3)Then, ambil sikit juice cocktail and tuangkan atas cake tadi 4)Tuangkan custard tadi ke atas cake sehingga rata. 5)Taburkan fruit cocktail ke atas custard tadi 6)Bancuh strawberry jelly tadi ikut arahan yang disediakan di bahagian belakang bungkusan dan tuangkan ke atas buah cocktail tadi. 7)Masukkan dalam peti sejuk
Itu Alfred. Limited edition tau Alfred tu. Bought at Teddy Bear Museum, Jeju Island, South Korea.
Ok siap. Trifle and mihun sup utara memang compliment each other. Lepas dah makan mihun sup tadi panas-panas, buka fridge and ambil trifle semalam. So yummy. I love weekends.
So esok, I dapur free. Esok memang perfect time to catch up with friends. Jadinya, esok time to movie on, gossip, shopping, bersuka-ria. Yeay.Labels: Recipe
9:06 PM |
4 comments
|
Webmistress
Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Kuala Lumpur, MY
Chartered accountant
Tax Manager, BIMB
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com
Hi everyone! My weaknesses are pretty things and kindness. Knowledge is of high importance. I believe that everyone has the potential to become the best they can be and that beauty comes within. This is a spot where I'll share with you some of my adventures + my inner thoughts! Oh and don't forget to follow me on instagram! : @fidajacob
|