MIHUN SUP UTARA & TRIFLE
Saturday, March 10, 2012


Since my parents balik kampung, so the kitchen is mine. Bolehla main masak-masak apa yang senang. This week, teringin nak makan mihun sup utara. Selalu kalau dekat UIA dulu, ada "sup meletup" dekat area Sri Gombak yang sangat sedap. Memang nama kedai tu kedai sup meletup. Haha. Memang meletup sangat rasanya. Marvelous.

So, ini mihun sup utara versi Fida. Special thanks to bibik sebab tolong bagitahu yang mana satu bunga lawang and bunga pelaga. Serious ini first time main-main dengan all the spices. Selalu tahu makan je ;p.

Mihun Sup Utara

Bahan-bahan

Sup
1kg daging lembu
1 bungkus sup bunjut
5 biji bawang merah (kecil)- hiris
1.5cm halia - hiris
3 biji bawang putih - untuk menumis
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Bergedil ayam
5 biji kentang (saiz sederhana)
Sedikit isi ayam (lagi banyak, lagi sedap)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit lada hitam
2 biji telur

Sambal merah
30 biji cili kering - jadikan cili kisar (tapi I guna shortcut, beli yang Baba's punya dah siap kisar)
7 biji bawang putih - tumbuk halus
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Lain-lain
1 bungkus mihun
1 pokok daun sup - hiris
1 pokok daun bawang - hiris
1/2 cawan lobak masin - dadu kecil
2 tangkai cili merah - hiris
4 biji limau kasturi
3 keping tauhu - goreng dan potong dadu
Bawang goreng



Cara-cara


Sup
1) Rebus daging dengan sedikit garam sehingga empuk. Sukatan air terpulang.
2) Sambil tunggu daging empuk, tumis dalam periuk lain bawang putih, bawang merah, halia, bunga lawang, bunga cengkih, bulah pelaga dan kulit kayu manis hingga wangi.
3) Lepas daging tadi empuk, masukkan bahan yang ditumis tadi dalam sup daging.
4) Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian keluarkan ketulan daging tadi dan hiris nipis.

Bergedil
1) Goreng kentang, hirisan ayam, bawang putih dan bawang merah sampai kentang dan ayam masak
2) Lepas tu, tumbuk semua sekali bersama dengan lada hitam sampai lumat
3) Bentukkan seperti bergedil ikut size yang diingini. Kecil-kecil comel atau besar-besar sedap
3) Pecahkan telur dan celup bergedil tadi dalam bancuhan telur sebelum digoreng

Sambal merah
1)Panaskan minyak dan tumis cili kisar dengan bawang putih hingga naik minyak
2)Masukkan garam dan gula secukup rasa

Lain-lain
1)Rendam mihun di dalam air panas dengan sedikit serbuk kunyit untuk dapatkan warna kuning
Nyum nyum. Suka. Menjadi =). Boleh buat lagi.

Semalam jugak I sempat buat trifle after balik kerja. Patutnya nak buat Monday haritu, tapi cari barang dah habis. And terus macam takde mood nak masuk dapur lepas balik kerja. Too many things to think. So semalam, after balik kerja, I ajak my mom teman pergi cari ingredients nak buat trifle. Worth trying!

Trifle

Bahan-bahan



1 bungkus chocolate cake (swiss roll)
1 kotak strawberry jelly (brand Nona)
1 tin fruit cocktail (I used peach cocktail)
2 sudu besar tepung custard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
1 kotak fresh strawberry

Cara-cara


1)Campurkan tepung custard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. Angkat dan biar sejuk.
2)Potong swiss roll cake and susun dalam bekas sehingga penuh. Cantik kalau masukkan dalam bekas kaca, nanti nampak layer trifle
Kemudian ambik sedikit juice buah cocktail dan tuangkan ke atas cake tadi.
3)Then, ambil sikit juice cocktail and tuangkan atas cake tadi
4)Tuangkan custard tadi ke atas cake sehingga rata.
5)Taburkan fruit cocktail ke atas custard tadi
6)Bancuh strawberry jelly tadi ikut arahan yang disediakan di bahagian belakang bungkusan dan tuangkan ke atas buah cocktail tadi.
7)Masukkan dalam peti sejuk



Itu Alfred. Limited edition tau Alfred tu. Bought at Teddy Bear Museum, Jeju Island, South Korea.

Ok siap. Trifle and mihun sup utara memang compliment each other. Lepas dah makan mihun sup tadi panas-panas, buka fridge and ambil trifle semalam. So yummy. I love weekends.

So esok, I dapur free. Esok memang perfect time to catch up with friends. Jadinya, esok time to movie on, gossip, shopping, bersuka-ria. Yeay.

Labels:



9:06 PM | 4 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Kuala Lumpur, MY
Chartered accountant
Tax Manager, BIMB
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

Hi everyone! My weaknesses are pretty things and kindness. Knowledge is of high importance. I believe that everyone has the potential to become the best they can be and that beauty comes within. This is a spot where I'll share with you some of my adventures + my inner thoughts! Oh and don't forget to follow me on instagram! : @fidajacob

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


ARIZONA


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

MALAYSIA
SINGAPORE
INDONESIA
THAILAND
VIETNAM
MYANMAR
CAMBODIA
PHILIPPINE
SOUTH KOREA
CHINA
JAPAN
INDIA
AUSTRALIA
UNITED ARAB EMIRATES
SAUDI ARABIA
TURKEY
SWITZERLAND
AUSTRIA
SPAIN
FRANCE
SCOTLAND
ENGLAND
NORTHERN IRELAND
IRELAND
HOLLAND
BELGIUM
ITALY
VATICAN CITY
GERMANY
PORTUGAL
LUXEMBOURG
POLAND
MONACO
GREECE
BOSNIA & HERZEGOVINA
CROATIA
HUNGARY
CZECH REPUBLIC
NORWAY
DENMARK
UNITED STATES

Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

SPICY THAI BEEF SALAD (YAM NUA) & BUBUR PULUT HITAM
FIRST ENTRY


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS