PACKING FOR WINTER
Sunday, January 13, 2013


I've experienced winter twice. And I think, Beijing has the coldest winter ever. The lowest temperature recorded was -18° C. Masa tu dekat Tiananmen Square. Ya Allah, sejuknya. Memang tak tahan so I had to run, to keep warm. Mesti orang ingat gila sebab lari-lari dekat Tiananmen. Hahaha. Sejukkk! Tak boleh nak ingat sejuknya macam mana. But one thing I remember, air mata, air hidung, semua keluar. Hahaha.

First time experienced winter, so lesson learned. You have to dress for the weather!


Rule of thumb, make sure you look good. But also, stay warm! Hehehe. Ni yang paling terpenting sekali ok. STAY WARM.

My relatives selalu tanya kenapa suka sangat pergi time winter. Well, winter can be a suitable time to travel. There are often less tourist around. And the most important reason, time ni lah the whole family free. My sister and my brother dekat uni, so cuti semester selalunya bulan January, and June, and September. June tu kalau Kak Long dia amek cuti, memang kena lahar dengan all the bosses la tak pun nak senang kena hantar resignation letter. Hahaha. Sebab time tu memang super duper busy! Pergi toilet pun tak sempat kekdahnya. September pulak, baru lepas raya. So, kenot.

January je la sokmo-sokmonya pun. Kesian my mom, kena jugak apply leave. Guru besar dia hangen je. Ye lah, baru habis cuti panjang kan, ni dah nak mintak cuti lagi. Hahaha. Pejam mata je la apply leave ok. Janji kita dapat berjalan! Hehe.

Memandangkan ada orang suruh blog a winter packing list, so here we go. Tengah nak packing-packing ni kan, kita snap-snap sekali harung. Hehe. So, basically apa nak bawak time winter adalah;


 WINTER JACKET

Kalau boleh, at least 1 heavy jacket. Snow and heavy winds are no joke man. Tak kesah la nak bubble jacket ke atau normal winter jacket. I normally prefer normal winter jacket je sebab kalau pakai bubble jacket, takut nampak gems! Hehe. But rasanya bubble jacket ni memang suitable for men.


Lukman and his bubble jacket. Hehe.



Diyana and her normal winter jacket! Hehe.




Semuanya pun made in China. Keke. Sukaaa sangat pergi holiday dengan family sebab duk tengok gelagat adik-adik. Hahaha. Semua koya ok! My favorite winter jacket kan, yang blue colour tu. So warm. Bought in Beijing for just RM80 kot. Kalau tak silap. Super damn cheap. You can't get that price in Malaysia. 





 THERMAL / LONG JOHN 

Dressing in layers is important to keep you warm. So sebabtu lah, before sarung jacket, ada banyak lagi yang kena sarung dulu. Hehehe. Ni pun beli kat Beijing. Rega? RM19. Murah kan uols. Semalam I went to Uniqlo Setia City Mall, harga thermal ni RM59.90! Pengsan. Tapi sedap pakai dia. Sebab tight kot. So angin tak masuk.



Women's Heattech Line Up @UNIQLO


And this is pretty standard winter pallette for me. A MUST HAVE. Kena ada. Kalau takde, sila beli. Yang murah sikit, ada dekat Shah Alam. SACC Mall Shah Alam. RM40. Apa entah nama kedai tu, Going Places kot. Rasanya Universal Traveler pun around that price. I'm not sure. Kena check.





 KNITTED TOPS 

It's time to get cosy. The fact that knits don't need ironing, I love them even more. So colourful and so pretty. Hehe. Ni kalau bukan winter, boleh terus sarung je. Tunggu pergi Japan nanti. Tapi sebabkan winter kan, so it can be your mid layer instead. Lepastu pakai jacket kaler lain pulak. Colour blocking la uols. Apa lagi. Hahaha. Macam Lisa Surihani pakai dalam Istanbul Aku Datang. Sangat colour block ok.




Again, made in China. Hahaha. RM15. Sekarang ni kalau pergi H&M, baju kat sana mostly knitted tops ni. Price range between RM49 - RM100. So many colours you can choose. Ada berkenan colour emerald, but then, rasa membazir. Sebab dah ada banyak. Tapi banyak-banyak ni semua pun, we all share anak-beranak. My mom, my sister and myself. Hahaha. Semua satu saiz, senang.




 MUFFLER / SCARF

Scarf can serve both practical and fashionable accessories. Wearing scarf to look stylish and sometimes, it can cover your head well. Winter kan selalu gloomy je. All white. So I think it's ok to use a bit of colour in your accessories.




 GLOVES / MITTENS

Some winter accessories are made to look good.  Haha. Ni salah satu winter accessories la ni. I just bought the green colour mitten yesterday. Hehehe. Dekat H&M. RM10 je uols. Take it take it. Yang kaler shocking pink tu, I bought in Daiso last year! Hahaha. Ni lagi murah RM5. Semua barang kat kedai Daiso tu kan RM5 je. Rambang mata masuk sana.




 PAIRS OF SOCKS

Try to get socks made for freezing temperatures. Because, you'll go outside a lot. Wool socks better. I'm a big fan of wool for its warmth. The human foot needs extra attention during winter. Sebab tu dressing your lower body pun important. Kalau kaki sejuk, how nak jalan? You tell me. And have a number of socks ok. Hahaha. Sebab dekat kaki kan, faham-faham sendiri. Hehe. Normally I bawak 4 pairs of socks and I tukar my socks everyday. Malam dah balik jalan-jalan terus basuh. And I have this habit yang suka rendam kaki dalam air panas. Hahaha. Time travel je lah buat pun.




 BOOTS 

Hehe. Banyak pulak boots nye kat sini. My sister punya pun ada sekali. Sama size kan. Senang, sharing is caring. My favorite boots takde kat sini, dah pecah. Hahaha. Ganas khen. Rosak when I was in London. So sebab tu lah kena beli boots baru. And masa tu terfikir, I need to buy boots yang jenis Phu Chu Kang tu sebab kalau kena air tak lah rosak! Hahaha. So pergi Korea ni, I'll bring that Phu Chu Kang boots, atau senang cerita, boots pergi pasar tu. Hehehe.



A big NO for winter. Airport fashion boleh. Hahaha. Love the colour. Electric blue.




 EAR MUFFS

Accessories. Takde pun takpe. Kalau nak beli, kat DAISO. Macam-macam colour ada and it costs you RM5. Tapi kalau ada macam best jugak. Hahaha. Kali ni sebab pergi dengan family, so I bagi my sister pakai la. She's younger than me kan. Takkan kakak pulak nak over! Hihi.




 BEANIE? 

Ni beanie my abah's version. Hahahahaha. Dia beli kat Beijing entah masa bila. Tengok-tengok dah pakai. My mom muncung je sebabnya macam tah pape. Hahahaha. My dad kata, baru la macam orang Mongolia pakai benda ni. Motip. We all pergi Beijing, dia nak jadik orang Mongolia pulak. Tsk tsk tsk.



My daddy with his so-called beanie. Hahaha. 




 LIP GLOSS & LOTION

Last but not least, lip gloss and lotion. Always in my hand bag. Ada tak agak-agaknya lip gloss that can give a feel of a lipstick? A little bit of a shine as well as of gloss. I don't go out without lipstick anyway. Hehehe. And lotion too. Tapi kalau jenis yang tak pakai lotion pun, time winter kena pakai kot. Sebab nya cold weather causes hands to dry out. So better pakai la.

That's all.

I'm ready to go now. Packing done. Hehehe padahal lambat lagi nak pergi ni. Excited!



Maksim Mrvica - Amazonic



Good night and sleep tight.



Labels: , , , ,



12:07 AM | 31 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

SAUNA CREAM
WORDLESS WEDNESDAY - MABUL ISLAND, SABAH
NOTE TO SELF
WINTER VACATION
BAD GUY
MY NEW CANDY
WORDLESS WEDNESDAY - EUROPE
2013, I WELCOME THEE
NAMI ISLAND - A MOMENT TO REMEMBER :)
(NOT SO) WORDLESS WEDNESDAY - JUST A RANDOM POST


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS