AIDILFITRI 2012
Sunday, August 26, 2012



It’s always good to be HOME. And hmm, I have a lot of things to do this weekend! There’s probably housework to catch up on, errands to run and budgets to balance. Hahaha. I’m broke. And my room definitely needed a bit of love from me. I got some fresh flowers and lit candles in my room. It feels warm and cozy again.

Now I am finally able to catch my breath and have been typing my late Hari Raya wishes and replies hahaha. DIGI sengal sangat. Takde coverage ok kat kampung. Well, you get what you pay for. Keke.

So, how’s your Raya so far?

Best ke tak? I bet some of us are still glued in front of the telly and makan ketupat manis, yummm, sedap. Haha. Baru kejap tadi habis 3 biji ketupat! Pengsan.

Panjang sangat la kalau nak cerita pasal Raya ni, so just thought I’d post of few photos of our Raya celebration in Kelantan (my mom’s side) that I took with Instagram. Kisahnya sekarang semua benda pun nak Instagram.


A classic rustic kitchen. Hehe. Dapur ni sebenarnya terpisah daripada rumah nenek (mek). Takde la jauh pun, belakang rumah je. Mek kata kalau ramai-ramai baru masak kat situ sebabnya luas. So bertungkus-lumus la semua orang masak juadah pagi raya.


Menu wajib tiap tahun kena ada memang ketupat daun palas. Tapi tak reti pun buat even my mom pun tak reti. Keke. Hanya mek yang mampu buat. Tapi dia buat tak banyak pun. Cukup syarat je. Haha. So bila nak balik KL balik ni, my mom tempah 100 biji dengan orang yang memang jual ketupat ni. Haih, memang sedap sebab dia manis.

Sate pun memang kalau raya adalah wajib. Pergi rumah sana ada sate, rumah situ ada sate. Kenyang sate je lah. Tapi walaupun setiap rumah ada sate, setiap kali pergi pun ngap jugak sate barang sebatang dua. Hahaha. Sate is sedap ok!

Nasi dagang, laksa Kelantan and laksa Penang pun mek ada buat untuk Raya pertama. My all time favorite memang laksa Penang. Suka gila ok. Boleh makan berpinggan-pinggan tanpa sedar. Haha. Nasi dagang tak makan sebab ianya adalah nasi! Haha. Dah lama sangat tak makan nasi, tengok nasi pun takde nafsu nak makan. Hehe. Walaupun tengok ikan tongkol nasi dagang sedapnya! Rugi rugi.



Family photo. Gambar ni akan nampak cantik kalau takde cahaya matahari kat belakang tu. Tapi takpe, ada gambar lain dekat camera my brother. Kalau tahun lepas tema adalah caca marba semua orang pakat beli baju colour lain-lain and sangat colourful semua orang, tahun ni tema hijau untuk lelaki and gold untuk perempuan.

My love :)



Ni adalah posing menanti buah yang takkan gugur! Hahaha. Gitu. Panas ok pakai kain lace bagai ni. Tapi raya punya pasal, layankan je. Haritu pergi my cousin’s punya engagement dia duk buat kain jenis flare macam ni. Teringin, nak tunggu bertunang entah bila, jadinya I told my mom, nak buat kain camtu time raya. Haha.


So memang nampak macam nak pergi bertunang ke? Sebabnya orang duk tanya ni nak pergi bertunang ke nak pergi beraya? Haha. Ni nak jalan pun susah sebabnya heels masuk dalam tanah. Hahaha. Raya punya pasal ;p.


Baju hari raya ke-2 yang konon-kononnya tiru Nora Danish. Hahahaha. Adoila. Jadi ke tidak? Memang la tak jadi sebab entahla maybe kain dia mahal kot and dia adalah slim cantik sahaja and dia ada beads dekat pinggang. Hmm, I is tak sempat nak letak manik-manik kat situ sebab busy gila kan before Raya baru-baru ni. Tapi takpe nanti pergi Ho Chi Minh, nak suruh orang sana letak beads sikit kat pinggang. Hehehe. Itupun kalau baju ni masih muat and masih boleh dipakai. Lepas raya ni, macam-macam boleh jadi. Open house sana sini.


Ni dekat rumah Tokma. Tokma yang tengah tersenyum tu, on my right and bibik agaknya jeles tengok tokma senyum so dia pandang tak puas hati! Hahahaha. Bibik on my left. And sebelah bibik is my brother Syahir. Dekat rumah Tokma ni la, pantang nasi adalah berakhir. Tak tahan. Sebab apa? Sebab budu uols. Hahaha. Pengsan sekali lagi.


Ni pulak baju Hari Raya ke-3. Batik Kelantan beli dekat the famous Pasar Siti Khadijah. Dah 2 tahun pun belinya. Tapi tak terbuat. Baju ni sebenarnya baju kurung modern, tapi terlonggar banyak! So kejap lagi nak pergi hantar dekat auntie yang tukang jahit ni, mintak tolong alter sikit.


Baju Hari Raya ke-4. Hehehe. Kain cotton and so comfy. My mom belikan 2 tahun lepas jugak tapi tak sempat buat. Raya ke-4 selalunya memang akan ke Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu shopping tudung bawal and kaftan hahaha. Suka pakai tudung bawal sebab penat nak pakai shawl lilit sana lilit sini sampai terbelit. Pakai la jugak dulu-dulu sebab tengok semua orang duk pakai, tapi sekarang memang tersangat jarang sebab rimas.

Tu tengah berkenan batik colour orange tu, tapi pitih tak ada. So how? Balik dengan hampa. Gaji belum masuk. My parents pulak buat tak tahu je hahaha. Memang dia tak bagi beli la tu. Suka pakai batik kadang-kadang sebab nampak soft and a little more feminine.

I love this time of the year where we can put casual clothes away and pull out our beautiful baju kurung and kebaya :). Tapi my kebaya 3 tahun yang lepas, masih lagi tersadai dalam almari. Tak muat! Hmmm.

After dah tutup kedai kat Siti Khadijah tu, almost 5pm dah pun, abah ajak pergi jalan-jalan cari makan dekat PCB. PANTAI CINTA BERAHI! Hahaha. Gitu namanya. Itu nama lama, nama baru yang lebih sopan adalah PANTAI CAHAYA BULAN. Hehe. Jom, penat la asyik duk makan gulai sajork time raya ni. Kat Kelantan ni pelik sikit, time raya tu la dia nak buat kenduri kawen. Sokmo-sokmo lagu tu. Jam toksah cerita la. Tak bergerak kat jalan tu sebab punya la banyak kereta. Hangin je selalu kalau tengah jam. Haha. Tsk tsk tsk.






After dah puas cuci-cuci mata kat pantai, kena la isi perut sebab lapaq. Tapi kan sebelum tu, PCB ni rupanya takde pun nampak orang mandi-mandi laut. Tak macam yang selalu kita tengok dekat Port Dickson, Teluk Kemang. Tengok ombak dia, gerun. Sebab kuat and kasar. Rasa takut. Abah kata, kat pantai timur ni memang tak boleh mandi air dia dalam. Ohh. Camtu ke sebenarnya. Padanla kat Batu Buruk, Terengganu pun sama. Untuk lepak santai je memang nikmat. Bau laut memang mendamaikan.

So, kat kawasan ni memang banyak kedai-kedai makan tomyam la seafood goreng celup tepung la. Sotom goreng tepung ada, udam goreng tepung pun ada. Hahaha. Yang paling sedap, ice cream kelapa. Yummy sangat.


Air botol Kelantan. Teringin nak rasa, so abah kate try yang sarsi tu. Hehe. Dia air gas tapi takde gas sangat. Light-light je gas dia. Sedap ke? Sedap lagi yang biasa punya kot. Tapi ice cream kelapa dia memang terbaik sangat. Minum segelas tak cukup, harus dua gelas. So how? Haha.




Then Hari Raya ke-5 pergi rumah cousin sebab ada birthday celebration sekali harung dengan open house. Hand made pizza kat atas ni yummylicious. Sedap. Tiramisu pun sedap. Resipi dah ambik siap-siap. Pizza dah buat semalam dengan hari ni. Senang je and ikut suka hati nak letak apa-apa. Tu yang lagi sedap. Cheese pulak, ikut suka hati nak letak banyak mana. Memang best. Hehe. Haih, memang raya kerjanya asyik makan je kan. Tapi takut makan banyak-banyak ni. Mula la cari sauna cream letak balik kat perut. Hahahaha. Hope it helps :).


Cantik elok je bunga rose ni kat rumah Tokma. Ada satu lagi calour putih. Pun sama kembang mekar. Teringat pulak lagu Kak El kita, SEPI SEKUNTUM MAWAR MERAH. Some of her songs are really hard to forget :) Hmm. Alhamdulillah, bertemu jodoh jugak akhirnya Kak El. Jodoh itu memang ketentuan Tuhan. And sabar itu indah. Tiba-tiba cakap pasal jodoh kan. Biasala kalau balik kampung, memang soalan ni la yang penat nak menjawabnya. Letih.

Haha, ok cukup-cukup. Ni lagi antara benda-benda yang ada kat kampung.



Yang atas sekali kiri tu buah stong. Haha. Stong ke eh? Entah cam gitu la kot bunyinya. Best kalau makan dengan sambal kicap. Atas sekali kanan pulak buah kelubi! Ni my favorite ni. Pantang balik Kelantan mesti beli. Dia sedap sebab masam sangat sangat sangat. Hahaha. And tak lupa, ayam percik putih ni. Mek buat.


Air tuak. Sedap ok. Haha macam-macam makan dah ni. So cukup lah tu. Esok kerja! After a week break. Malas tak malas, kerja kena pergi. Sikit hari lagi je then I’ll be in Phuket! Yeay!


Jom pergi cuci kereta. Bye.

Labels:



7:18 PM | 2 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

SELAMAT HARI RAYA! :)
MY SWEET DREAMS
A QUICK UPDATE
I'M TIRED!
PARIS (DAY 1 & DAY 2) – PART 2
PARIS (DAY 1 & DAY 2) – PART 1
PETITE FRANCE (DAY 3)
NAMDAEMUN, GWANJANG MARKET & DONGDAEMUN (DAY 6)
KOREA - FULL HOUSE (DAY 2)
DUMPLING SOUP


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS