SELAMAT HARI RAYA! :)
Friday, August 17, 2012


Finally...

PEAK SEASON ENDED!

Well tahun ni bukan my first time experienced tax peak season. 3 tahun dah pun since I joined the firm in August 2009. Tapi seriously kali ni susah sangat nak handle. Tax season really drives me crazy. Drowning in the sea of paper, handwritten notes and always wondering how the hell I'm going to do all the tax computations by the 15 August deadline!

The hardest two months of my life. Eh cop, ke 3 months? Menangis toksah cerita, hari-hari. Hahaha. Fikir nak resign lah itu lah ini lah. But I know its just a temporary solution je. Penat, then resign. But sampai bila kan? Lagipun, its not because I don't like my work. Suka je kot? Hmmm, entahlah tapi tengok ni.


It's not Mount Everest, it's my workload!

Crazeyhhh! Ni within two days nak kena settle. Tak ke boleh menangis sebab penat sangat. Penat fikir satu hal, penat layan semua orang satu hal lagi. Tangan ada dua kaki ada dua, so how? Haha. Gila. The numerous horrible things I've gone through in the past 3 months, memang gila. Last week of tax filing haritu, I went back at 3am time orang bersahur, keluar rumah balik pukul 6am, lepas orang bersahur uols! Pening kepala kalau fikir balik. Ok cukup, apa-apapun, I'm a survivor!!

I SURVIVED! yeayyyy!

Hehehehe oh God, I'm so relieved. Boleh raya dengan aman. Walaupun tak prepare apa sangat.

Sebelum nak cakap pasal raya,I'm so happy to know that my dearest bestfriend, Ainaa just gave birth to a healthy baby girl, Arfaa Nur Faqiha on 8 August 2012! 8/8. Cantik kan date dia. Tapi betapa teruknya Fida ni sebab tak dapat pergi tengok. :( One of the reasons I cried a lot masa last few days of tax filing sebab ni lah. Sorry sayang, and congratulations on your new bundle of joy, Na. Nanti I datang right after raya lepas balik from kampung :(

And to Arfaa, Tyda can't wait to peluk awak. I'm such a bad friend. She was married last year in December, and I was supposed to be her flower girl. Baju semua dah siap. Tapiiiiii, time tu la kau nak kena chicken pox!!!! Benci tak? 2 hari before her wedding day ok. So dua moments penting Ainaa ni, I was not there. :(
Naaa, I miss you, really :(


Ainaa bertudung hitam. Rinduuunyaa.. Ni masa dia masih lagi anak dara. Hehe. Spent time together sebab dia kata takut nak kawen. Haha. So my bestie Ckin terus pergi booked Marriot Putrajaya and we really had a good time together! Massage sama-sama, then pergi Concorde dengar live band, then pillow talk, then makan-makan. Oh my god rindu sangat ni.

I can't believe she's a mommy now. Naaaaaa... seriously I miss my bestfriend. And I feel bad. Slim Aina back then. Dia kata, syndrome orang nak kawen. Hahaha. Gitu ke. Well I don't know. But she's still beautiful. Ingat masa first time jumpa dia masa kat Matric PJ, we were in the same Arabic class. Hahaha. And I noticed her sebab dia sangat putih ok. Kulit licin mcm telur baru kupas tu. I is jellyyyy.

CAN'T WAIT TO SEE YOU!

So, now jom cakap pasal raya. Hehe. Now tengah siap-siap nak balik kampung dekat my mom's side. I'll just sleep dalam kereta nanti sebab penat and mengantuk  tak hilang lagi. Post peak-period orang kata. Tapi will take turn untuk drive jugak kot. Tengok keadaan macam mana. Tapi now, abah yang akan drive. Hehehe.

Rasanya jalan akan super jam! Pengsan dalam kereta tu. Sakit pinggang pun boleh kata confirm lah ni. Haha. Paling lama pernah balik raya is 20 jam uols! Pergi London pun tak selama itu. Ekekeke. Gitu. Semua orang pakat balik pantai timur khen. What to do.



Ni gambar raya 2009 kot. Dekat rumah nenek, kat Kelantan. My little sister in green. Meh sechawann. Hahah. DJ katanya org panggil dia kat uni. Haih macam-macam. Diyana Jacob, jadi DJ sebegitu.

My preparation for raya takde apa sangat. Ala kadar sajork. Tapi yang penting-penting dah buat la. Contoh yang penting-penting tu;



Duit raya! Hehe. Untuk my nenek la, bibik la, parents, adik-adik and cousins. Takde niece and nephew lagi at the mo ok.



Baju raya! Hahaha. Thanks to Nora Danish sebab post kat instagram dia gambar baju raya ni. Apa lagi, dengan pantasnya save gambar Nora ni and pergi hantar kat tailor ok. Auntie yang jahit ni memang pandai tiru baju retis. Hahah. Dia siap pakai kanta pembesar tu sebab dia kata kecik sangat letak dalam handphone and tak nampak! So now, baju pun dah siap and memang beautifully done! Pakai cantik ke tidak tu belakang cerita, but I like it. :))



Tak sabar nak raya dengan minah-minah kat atas ni. Miss you girls. Jumpa nanti after mek balik KL balik deh.
Selamat Hari Raya! Maaf Zahir & Batin!

Labels: ,



8:44 AM | 2 comments
Webmistress



Noor Rafidah Jacob
Fida Jacob
Selangor, MY
Chartered accountant
EY Tax Consultant
Kaplan Financial UK
IIUM Alumni
fidajacob@gmail.com

My Photo
For me to know, for you to find out



Media


UTUSAN (Citra Orang Muda)


HARIAN METRO


Featured in JOMJALAN.COM.MY


Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Awards ‘MIBTCA’(Winner of Malaysia International Tourism Fashion Blog)


Wishlist


LADAKH


KOMODO ISLAND

 
MOROCCO


NEW YORK


ICELAND

Korean Shooting Locations


 

INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (WILL IT SNOW FOR CHRISTMAS)
SHINDO ISLAND (FULL HOUSE)
PETITE FRANCE (SECRET GARDEN)
YONGPYONG SKI RESORT (WINTER SONATA)
YANGPYEONG ENGLISH VILLAGE (BOYS OVER FLOWERS)
BUKCHON HANOK VILLAGE (PERSONAL TASTE)
NAMI ISLAND (WINTER SONATA)


Footprints

SINGAPORE 23/12/2009
JEJU 29/03/2010
SEOUL 31/03/2010
KRABI 03/10/2010
KK 22/01/2011
MABUL 21/05/2011
SIPADAN 22/05/2011
BANDUNG 02/10/2011
BEIJING 20/01/2012
SEOUL 06/02/2012
KUCHING 17/02/2012
PARIS 26/04/2012
HOLLAND 30/04/2012
BRUSSELS 02/05/2012
ITALY 03/05/2012
UK 06/05/2012
PHUKET cancelled
REDANG cancelled
SINGAPORE 15/09/2012
P'HENTIAN 05/10/2012
VIETNAM 03/12/2012
SEOUL 23/01/2013
JAPAN 23/03/2013
JAKARTA 22/05/2013
BANDUNG 24/05/2013
DUBAI 14/09/2013
TURKEY 16/09/2013
SPAIN 21/09/2013
SWISS 24/09/2013
BALI 08/11/2013
JAKARTA 11/12/2013
BANDUNG 13/12/2013
UMRAH 23/01/2014
HK 13/02/2014
SHENZHEN 16/02/2014
MACAU 18/02/2014
UK 23/02/2014


Travelogue


BEIJING 2012


KOREA 2012
Day 1
Day 2 (Part 1)
Day 3 (Part 1)
Day 4
Day 5 (Part 1)
Day 5 (Part 2)
Day 6 (Part 1)
Day 7 (Part 1)


KUCHING 2012


PARIS 2012
Day 1 & Day 2 (Part 1)
Day 1 & Day 2 (Part 2)
Day 3 (Part 1)
Day 3 (Part 2)
Day 3 (Part 3)


AMSTERDAM 2012


BRUSSEL 2012


VENICE 2012


ROME 2012


SCOTLAND 2012


LONDON 2012


SINGAPORE 2012


PULAU PERHENTIAN 2012


HO CHI MINH 2012


SEOUL 2013


JAPAN 2013


JAKARTA 2013


BANDUNG 2013


DUBAI 2013


TURKEY 2013


BARCELONA 2013


SWISS 2013


BALI 2013


Rewind


Follow Me


Previous

MY SWEET DREAMS
A QUICK UPDATE
I'M TIRED!
PARIS (DAY 1 & DAY 2) – PART 2
PARIS (DAY 1 & DAY 2) – PART 1
PETITE FRANCE (DAY 3)
NAMDAEMUN, GWANJANG MARKET & DONGDAEMUN (DAY 6)
KOREA - FULL HOUSE (DAY 2)
DUMPLING SOUP
KOREA - INCHEON AIRPORT GUESTHOUSE (DAY 1)


Label

Misc

CURRENTLY WATCHING

RUNNING MAN



SEHANGAT ASMARA

JUST
FINISHED



TENTANG DHIA

Music



Links

Facebook
Cari Forum
Soompi
Ockoala
Dramabeans
Rebel Souls
EY Malaysia

Credit

designer: Stephanie (kyuusho)
banner: sweetsugar

OLDER POSTS | NEWER POSTS